Депутатите разглеждат тази седмица законопроекта за хората с увреждания

OFFNews 23 октомври 2018 в 14:24 1193 0

Депутатите ще разгледат тази седмица на първо четене проекта на Закон за хората с увреждания, който беше внесен от Министерския съвет.

Утре и в четвъртък парламентарните комисии ще разгледат на първо четене законопроекта, а в петък той ще бъде обсъден в пленарната зала.

Измененията бяха преработвани няколко пъти. Последният път причината беше, че протестиращите майки на деца с увреждания имаха сериозни критики. Омбудсманът Мая Манолова път обяви, че поправките са "абсолютно осакатени" и от проекта са извадени всички точки, които са прокарвали реформата реформата. След това обаче се стигна до консенсус и Националният съвет за интеграция на хората с увреждания подкрепи проекта. 

Така Министерският съвет прие окончателния вариант на измененията миналата седмица. Законопроектът въвежда нова индивидуална оценка на човека с увреждане - здравословно му състояние, функционалните затруднения, проблемите при ежедневните му дейности, както и вида на необходимата подкрепа.

От началото на следващата година ще има и месечна финансова подкрепа на хората с увреждания над 18 годишна възраст. Тя се определя в зависимост от степента на увреждане и целта ѝ е да компенсира разходите, породени от увреждането. Размерът на финансовата подкрепа ще се определя в зависимост от линията на бедност.

През 2019 г. хората с над 90% степен на увреждане с право на чужда, които получават социална пенсия за инвалидност, ще получават 57% от линията на бедност или 198 лв. на месец.

Проектът предвижда и създаването на Държавната агенция за хората с увреждания от началото на 2021 година. 

Тази седмица ще бъдат обсъдени на първо четене и двата законопроекта за личната помощ, внесени от народни представители от "Воля" и от БСП. Предвижда се те да бъдат точка втора на петъчното пленарно заседание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews