Депутатите приемат утре отказа на Николов да е кандидат-премиер

Президентът не може да направи много, процедурата е в парламента, заяви проф. Друмева

OFFNews 11 август 2021 в 12:59 3289 0

Снимка БТА, архив

Парламентът приключва утре с казуса "Пламен Николов". Депутатите ще гласуват проект за решение, с което ще приемат волеизявлението му, че се отказва да бъде кандидат за премиер. 

Това ще бъде първа точка в дневния ред на пленарното заседание утре и ще има дебати, съобщи Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!" след заседанието на Председателския съвет. 

Гласуване за проектокабинета няма да има. 

По думите на Хаджигенов от ИТН са се "страхували", че Пламен Николов може да бъде направен премиер "насила", което било несериозно.

Десислава Атанасова от ГЕРБ пък заяви, че след като бъде гласувано оттеглянето на Пламен Николов, ще бъде приключена процедурата по първия мандат и ще се премине към връчване на втория мандат. 

Тя съобщи, че предложението за проекторешение ще бъде внесено от "Има такъв народ". 

По-рано днес проф. Емилия Друмева, експерт по конституционно право и съветник на президента, заяви, че президентът няма да пристъпи към следващ ход, докато няма категорична позиция от НС.

"Процедурата до този момент е изпълнена, президентът е получил кандидат за премиер, той е издал указ за гласуване в Народното събрание, указът вече е в Народното събрание", коментира тя и допълни, че "НС трябва да прецени как да излезе от тази криза. Президентът не може да направи много, защото процедурата е в парламента".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови