Депутатите приеха поскъпването на тока да се отложи с месец

OFFNews 23 юни 2015 в 18:38 2515 1

Парламентарната комисия за наблюдение на дейността на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие на първо четене промените в Закона за енергетиката, с които увеличението на цената на тока се отлага с един месец.

Депутатите от БСП се обявиха против предложението на ГЕРБ и гласуваха „въздържал се“.

Предложението на Патриотичния фронт отсрочката да е от три месеца не беше прието.

Валентин Николов от ГЕРБ посочи, че с промените се дава възможност на регулатора да обсъди през това време нови аспекти на ценообразуването.

През юли трябва да бъде окончателно одобрена наредбата за облекчение на индустриалните предприятия. Очакваме и АДФИ да обяви резултати от проверките във ВЕИ-сектора, така че да могат да бъдат предприети още мерки, обясни Николов.

По думите му ако се приеме отсрочка от три месеца, което може да се направи с корекция преди гледането на второ четене, няма да се забави стартирането на енергийната борса.

Подкрепяме по принцип подхода преди отварянето на пазара да се изравнят цените на регулирания и на свободния пазар, въпросът е обаче доколко можем преди това да намалим добавката "задължение към обществото", която ще компенсира цената на енергията, изкупувана по дългосрочни договори, коментира Николов.

Според Таско Ерменков от БСП предлаганите промени са кризисен пиар на правителството, и то при условие че то не си е свършило работата.

Парламентът няма работа да се бърка в дейността на КЕВР. Това допринася да се намали доверието на хората към регулатора, подчерта депутатът, като допълни, че и сега КЕВР има правото да променя ценовия модел на всеки 3 месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови