Депутатите отново ще обсъждат Изборния кодекс до късно през нощта

Йорданка Веселинова 01 декември 2022 в 14:02 1113 1

Архив

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Десислава Атанасова, ГЕРБ-СДС

Депутатите отново ще обсъждат Изборния кодекс до късно през нощта. 

Малко преди 13:20 ч. председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова предложи удължаване на пленарния ден до приключване на всички дебати по Изборния кодекс. 

На тази идея възрази Петър Петров от "Възраждане", който припомни, че миналата седмица на председателски съвет парламентарните групи постигнаха съгласие да прекрояват ИК, но само в рамките на пленарните заседания, без да има удължаване. Миналият четвъртък, когато законопроектът влезе за първи път в зала, зам.-председателят на НС Йордан Цонев от ДПС декларира, че ИК ще се гледа само в редовното време, като заседанията ще се излъчват по БНТ и БНР. Това се случи след критиките покрай продължилото почти 18 часа заседание на Комисията по правни въпроси преди две седмици, когато БСП, ДПС и БСП прекрояваха ИК по нощите и в някои моменти и без включени камери.

За една нощ: ГЕРБ, ДПС и БСП пренаписаха Изборния кодекс

Калина Константинова от ПП също възрази и каза, че днес има насрочени заседания на комисии, по време на които ще се разглеждат законопроектите по Плана за възстановяване и устойчивост, ключови за получаването на втория транш.

В крайна сметка т.нар. "коалиция хартиена бюлетина" между ДПС, БСП и ГЕРБ надви и със 123 гласа "за" пленарният ден бе удължен. Към момента депутатите са гласували първия параграф на ИК и продължават дебатите по втория, като остават още над 60 страници за обсъждане и гласуване. Пленарното заседание при всички случаи ще се превърне в поредната пленарна нощ.

Към момента народните представители са в 30-минутна почивка, дадена по искане на ПП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика