Депутатите отхвърлиха ветото на Радев за БТР-ите за Украйна

Кристина Минчева 08 декември 2023 в 16:23 1138 1

Ивайло Мирчев

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ в пленарна зала

Депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху Закона за ратифициране на споразумението, с което България предоставя безвъзмездно БТР-и на Украйна. Държавният глава върна закона за ново обсъждане в парламента миналата седмица.

В мотивите към ветото е отбелязано, че народните представители не са били достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което ги поставя в невъзможност обективно да преценят дали предоставяната техника е с отпаднала необходимост. Според него предоставяната техника е високопроходима и би могла да се използва за охрана на българската граница и за оказване на помощ при аварии и бедствия.

На 6 декември Комисията по отбрана отхвърли президентското вето.

Очаквано дебатите преминаха в нападки на висок тон от страна на опозицията към управляващите. 

Според Борислав Гуцанов от БСП  "подаряваме машини и купуваме други за милиарди". Той за пореден път поиска оставката на министъра на отбраната Тодор Тагарев и нарече управляващите "национални предатели".

Председателят на Комисията по отбрана Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС и Ивайло Мирчев от ПП-ДБ го обвиниха, че не казва истината. 

"Направих си труда да проверя кога са продавани такива машини и за колко. Продавани са единствено в мандати на БСП - 2005 -2009, последните 2013-2014 г. Продавали сте ги за 5400 лв. без ДДС. Когато говорите, имайте малко срам", обърна се към Гуцанов Христо Гаджев.

Георг Георгиев от ГЕРБ призова председателя на НС Росен Желязков да "принизи" колегите си, а Желязков отговори, че "не е гравитация", за да принизява някого, нито е "екзорсист", за да "върне някого в реалността". Заради възникналото напрежение, той даде 15 мин. почивка. 

Разискванията по темата продължиха на висок тон, като в обсъжданията се включи и Божидар Божанков от ПП-ДБ, който опроверга твърдението на Гуцанов, че България била първа по даряване на оръжия за Украйна на глава от населението. 

"Това е проверено и България не е първа, а 18-та. Дори да бяхме първи, това щеше да е повод за гордост", каза Божанков.

Валентин Радев от ГЕРБ, зам.-министър на отбраната в първото правителство на Бойко Борисов, отново обясни, че машините са с отпаднала необходимост, като това е установено от експерти. Той посочи още, че БТР-ите не са нужни на границата, защото "има изградени пътища". Те не са необходими и при бедствия и аварии, защото разполагаме с "300 високопроходими машини".

Споразумението за предоставяне на бронирана транспортна техника бе подписано в София на 8 август и в Киев на 13 ноември. На 22 ноември със 152 гласа "за" и 57 "против" Народното събрание прие България да дари безвъзмездно 100 бронетранспортьора с отпаднала необходимост на украинската страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5330

1

deyan_h

08.12 2023 в 22:54

Имхо, Радев направи пас. ;)
Машините може и да са наистина с отпаднала текуща! Необходимост, но не са с нулева стойност...))
Единственото, което ме притеснява, е ..."безвъзмездно"...

Кво, пак за световната революция за мир в мире ?

Щом ние даваме нещо безплатно, някой за него получава облага....
Кой каква?

В помощ на Свинарчук?
На Патриотът Пеевски?
Е?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика