Депутати предлагат орязване на скрити бонуси за висшите чиновници

OFFNews Последна промяна на 31 август 2016 в 13:20 6206 2

Депутатите Петър Славов, Мартин Димитров, Методи Андреев и други техни колеги внасят днес предложение за промени в Закона за администрацията.

Основните цели на новите текстове са да се ограничи произвола на висшия ешелон в администрацията чрез раздаването на скрити бонуси, които надвишават многократно официалните възнаграждения.

Освен това депутатите настояват да спре назначаването на неквалифицирани кадри на ръководни позиции и недекларираното участие в тайни и неформали организации.

Промените засягат всички административни шефове – заместник-министри, председатели на държавни агенции и комисии, изпълнители директори на агенции, ръководители на държавни институции и пр.

„Това е естествено продължение на законодателната ни инициатива за поставяне на таван на възнагражденията във всички регулатори. До нас достигна сигнал, че административни ръководители системно си отпускат по още една заплата, а понякога и повече, например като средства за представително облекло. Тази практика е меко казано неуместна и трябва да бъде прекратена в най-кратки срокове. Вярвам, че нито един представител на властта не може да се съгласи с този произвол“, заяви Петър Славов.

Именно затова депутатите записват в закона изрично, че висшите чиновници не могат да получават допълнителни възнаграждения, освен изрично посочените в закон. По този начин се премахва възможността с вътрешни правила да се разписват бонуси под различна форма. Това преустановява съществуващата практика в значителна част то административните структури на държавата.

IСъщо така в проектопромените се предлага да се разпише изрично, че началникът на политическия кабинет, парламентарният секретар, говорителят и съветниците към кабинетите на министрите не могат да получават възнаграждения от участие в бордове и че ще декларират имотното си състояние.

Това изискване в момента съществува за министрите и техните заместници.

Законодателната инициатива на депутатите ще прекрати и назначаването на висши чиновници без трудов опит и познания в сферата, която им се поверява – т. нар. „калинки“.

„Важно е да се въведе изискване за поне 3 години релевантен стаж за висшите чиновници. В момента сходни изисквания има към много от държавните служители, но не и към техните ръководители. Това е не само несправедливо, но и вредно за държавната администрация“, коментира от своя страна Мартин Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови