Демократична България не иска мандат за управление, ще подкрепи ИТН

Готови сме да се откажем от дългосрочните законопроекти, за да се проведат бързи избори, ако няма кабинет, заяви Христо Иванов

OFFNews 19 април 2021 в 15:05 6430 1

Мястото на вашата коалиция е важно, защото в нейно лице десният избирател отново намери своето представителство в българския парламент. Отреди ви важна роля в 45-тото НС, не по-малко важна роля в общия политически дневен ред на страната.

Това каза президентът Румен Радев в началото на консултациите с "Демократична България". Искам да знам каква е вашата готовност да се създаде правителство, както и за третия мандат за съставяне на кабинет, ако той дойде при вас, попита Радев. 

ДБ има своята амбициозна визия за кризите в държавата. Считаме, че на първо място е волята на избирателите. На ДБ избирателите отредиха пето място. Не считаме, че това предполага мандат за съставяне на правителство, заяви Христо Иванов. Не смятаме, че с 27 депутати можем да имаме претенция за управленски мандат. Но нека да извървим хода до третия мандат и тогава ще дадем окончателна оценка на ситуацията, допълни той. 

По думите му ДБ няма да поставя предварителни условия. Ако те потърсят нашата подкрепа, ние сме готови да влезем в отговорни и конструктивни разговори, на база на тяхната визия какво ще бъде тяхното управление. Същевременно ние ще спазваме ангажиментите и целите, с които е явихме на тези избори – без да ги наричаме предварително условия“, посочи Иванов.

На срещата присъстваха и другият съпредседател на коалицията Атанас Атанасов и Борислав Сандов.

Трябва да преценяваме отговорността не само да бъде излъчено управление, а това да бъде кабинет на промяната. Осъзнаваме своята отговорност за създаване на такова правителство, но не бива да отхвърляме и възможността за провеждането на още по-честни и излъчващи доверие предсрочни избори, допълни той. 

Поставихме своите дългосрочни законопроекти, но сме готови да осигурим и краткосрочна перспектива с бързи промени, необходими за провеждането на предсрочни избори, обясни Христо Иванов. 

Всякакви въпроси за министерски кресла, пейки и маси, са второстепенни, заяви след срещата Иванов в отговор на въпрос дали ДБ ще участва със свои министри в правителство на Иам такъв народ. Важно е да има правилтелство на промяната, подчерта отново той. 

Въпрос на инициативност от партиите, с които имаме допирни точки, е да ни дадат подписи за предложението за промяна на Конституцията, каза още Христо Иванов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

1

Човека

19.04 2021 в 20:46

Медиите пращите от манипулативни заглавия последните дни. И журналистите един свестен въпрос не могат да зададат. Питайте още кой с кого ще се коалира да станат един милиард питания и да гръмнем шампанското.