Христо Иванов: Дали промените с Конституцията ще съберат гласове е най-важната демаркационна линия

OFFNews 17 април 2021 в 11:07 5806 0

Христо Иванов

Дали проектът на "Демократична България" за промени в Конституцията ще събере необходимите 60 подписа от народни представители, за да бъде внесен за разглеждане по същество, ще бъде най-важната демаркационна линия на този парламент. От нея ще се определи дали този парламент има шанс да живее дълго или не.

Това коментира в предаването "Панорама" по БНТ Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България" и председател на парламентарната група на обединението. Проектът бе оставен на депозитар в парламента в 45-ото Народно събрание в първия ден от работата му с подписите на всички 27 депутати от "Демократична България".

Прочетете повече: Промени в Конституцията на ДБ: Лустрация, съдебна реформа и граждански права

"Това не е някаква абстрактна тема. Това е темата за хладилника и за джоба, това е темата за достойнството и за перспективата да си гледаме децата в България. Защото нищо от това не е възможно без законност", заяви Иванов.

"Нашата цел никога не е била да сме от тези, които викат най-силно. Нашата цел е да поставяме дългосрочни въпроси. Такива като например необходимостта да се промени прокуратурата. Без това в България не може да има законност, а без законност не може да има нито достойнство, нито свобода, нито истински просперитет и всички знаем това много добре. Колко време ще търпим това унижение България да бъде на последните места в ЕС по доходи и на първите по корупция", каза още съпредседателят на "Демократична България".

Той призова народните представители да подпишат конституционният проект, да се реформира прокуратурата и главният прокурор да бъде поставен под реален демократичен контрол и посочи, че за това дясното обединение ще търси подкрепа от всеки един от тях. Иванов добави и че е готов за вариант никой извън групата на "Демократична България" да не пожелае да подкрепи проекта за промени в Конституцията. "На когото не му стиска да постави тази тема по начина, по който десетки хиляди по българските градове и в чужбина искаха, нека се яви с този факт пред избирателите", каза той.

"Има лекарство, за да се върви напред, и то се казва се ясни национални цели, работа, принципи и най-важното - законност. Ако има законност, мостовете са мостове, а не къртичини, през които се правят някакви далавери. За това се борим ние", заяви още Христо Иванов.

По отношение на ситуацията в Народното събрание той коментира, че има много политически формации, които в момента разбират, че ерата "ГЕРБ" свършва.

"Някои от тях се качват на каруцата в последния момент, други работят дългосрочно за това, но това не ги прави съюз" - подчерта Иванов и добави: "Има наистина съдбовни въпроси, които трябва да решим и, да, ще преодолеем разлики, ще преодолеем различия затова да можем да свършим тази работа и ние от "Демократична България" ще работим именно затова. Имаме капацитета, имаме куража и ще го правим, пък - докъдето стигнем. Като не можем да стигнем по-нататък, избирателят ще прецени."

"Нашето твърдо мнение е, че ние трябва да работим така, щото този парламент да бъде траен", каза още той.

По темата за решението т.нар. "комисия по ревизията", оглавена от Мая Манолова, да извършва проверка за свършеното от правителствата в последните 10 години, Христо Иванов предупреди, че така се рискува тя да се задръсти от твърде много проверки и на практика да не свърши работа. Той посочи, че "Демократична България" подкрепи създаването на комисията, за да се даде шанс да се свърши работа, но предупреди за опасността тя да "се задръсти и срути под тежестта на всичко това, което ѝ бе възложено".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови