Действащ държавен чиновник може да получи забраната за влизане в САЩ, смята Руслан Стефанов от ЦИД

Последна промяна на 05 февруари 2020 в 10:12 1935 0

Снимка БГНЕС

Руслан Стефанов

Решението на САЩ да забрани на българин да влиза в страната заради корупция може да засегне човек на всяко едно ниво на държавната власт. Може да е, например, действащ държавен чиновник. Не е задължително да е човек с издадена присъда.

Това коментира Руслан Стефанов от Центръра за изследване на демокрацията по повод думите на американския посланик Херо Мустафа. Вчера тя обяви, че до дни САЩ ще наложат първата забрана на български гражданин да влиза в страната заради корупция.

В налагането на такава забрана едва ли има специално намерения. САЩ взимат последователни мерки, за да подобрят върховенството на закона в партньорски страни, заяви Стефанов в интервю за БНР. Той очаква този случай да бъде допълнителен стимул за българските власти да предприемат по-последователни мерки по отношение на справянето с корупцията по високите етажи на властта и за овладяването на държавата.

„Има достатъчно закони, с които да се увеличи натиска, тоест, ако това обявление не е достатъчно да бъдат взети мерки, след това може да се приложи т.нар. „глобален закон Магнитски“, тоест, могат да бъдат потърсени от финансовото министерство на САЩ други мерки, както и през министерството на правосъдието. Тук по-скоро става въпрос за заявление, че ще има повишено взаимодействие в сферата на върховенството на закона и по-конкретно в борбата срещу корупцията“, коментира Руслан Стефанов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !