Първи българин със забрана да влиза в САЩ заради корупция

Ще оповестим името му до дни, ще има и други, обяви посланик Херо Муста

OFFNews Последна промяна на 04 февруари 2020 в 08:15 18550 6

САЩ налага забрана за влизане в страната заради корупция на български гражданин. Името му ще бъде оповестено до дни, съобщи американският посланик Херо Мустафа по Нова тв. 

Това е първа мярка срещу корупцията у нас. 

„САЩ имат намерение да предприемат по-твърди мерки, мерки със зъби, в борбата с корупцията. Затова скоро ще оповестим първия българин, на когото ще бъде наложена забрана за влизане в САЩ заради корупция. Има конкретна разпоредба в законодателството на Конгреса, която дава право на държавния секретар на САЩ да назове длъжностни лица, замесени в корупционна дейност. Месец, след като казах, че ще направим това, ние действително ще оповестим име. Причината е, че е важно да работим заедно в борбата с корупцията и когато можем да свършим нашата работа, ние го правим. Това ще бъде само първото име, но после ще има и други. Впоследстиве ще разгледаме целесъобразността да приложим глобалния закон „Магнитски” и други твърди мерки. Ние не се отнасяме към този въпрос повърхностно. За да назовем конкретно лице, трябва да имаме доказателства. Този първи случай е много ясен и затова решихме да действаме бързо. И това ще се случи след няколко дни”, каза посланик Мустафа.  

Тя коментира и идеята за евентуални промени в Конституцията ни. „Решението за каквато и да било промяна в Конституцията е на българското правителство, българския парламент и българския народ. Върховенството на закона е един от стълбовете в нашия стратегически диалог, което означава, че ще водим добър диалог с правителството и гражданското общество, за да обсъдим как от страна на САЩ можем да предоставим нашите познания и най-добри практики”, заяви дипломатът.

„През март предстои първото посещение в България на помощник-държавния секретар по консулските въпроси. Това е най-висшестоящия служител в Държавния департамент, който се занимава с този въпрос. Той ще дойде тук, за да разговаря за програмата за безвизово пътуване. В този ред на мисли, посолството на САЩ току-що започна програмата „Работа и пътуване”, която дава възможност на 5000 български студенти да прекарат лятото в САЩ, заяви посланикът по повод отпадането на американските визи за българите. 

„Енергийната диверсификация трябва да бъде разгледана на практика, а не само принципно. Предстои второ посещение в България на делегация от американски технически експерти”, каза посланикът в коментар по темата за енергетиката у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9873

7

emanuilis

04.02 2020 в 21:57

Ще да е някой от близките му...

7977

6

МБ

04.02 2020 в 21:36

Не е Черерпа, той не е длъжностно лице.

"Има конкретна разпоредба в законодателството на Конгреса, която дава право на държавния секретар на САЩ да назове ДЛЪЖНОСТНИ лица, замесени в корупционна дейност."

7975

5

elbarbudo

04.02 2020 в 21:36

Някой от БСП?

2005

4

МАНГО

04.02 2020 в 20:34

Черепа ли ще е №1?
Някои си купиха индулгенция с парите за чертежи на самолетчета - май!?!

11508

3

Бухльо

04.02 2020 в 17:49

Пак отвън ще ни внесат ред и порядък. Лошо няма, ама ние кога сами ще съберем сили и смелост, да си подреждаме обществото и държавата?

16101

1

order

04.02 2020 в 08:48

Кой ли от ТРИТЕ ШИШИ