Държавата ще купува военен завод от Цветан Василев

Ненчев има намерение да поръча шест нови двигателя за МиГ-29

OFFNews 12 януари 2016 в 17:28 4899 7

Държавата има намерение да си върне авиоремонтния завод „Авионамс“. Това заяви днес премиерът Бойко Борисов при посещението си в 3-та авиационна база Граф Игнатиево.

„В напреднала фаза сме държавата да си откупи обратно авиоремонтния завод „Авионамс“, съобщи премиерът. Бившият завод "Георги Бенковски", който е разположен на територията на авиобазата беше сред фирмите, контролирани от банкира Цветан Василев, припомня capital.bg. 

В същото време военният министър смята да обяви обществена поръчка за нови двигатели за изтребителите МиГ-29. Той не поясни откъде смята да бъде направена доставката. Единственият известен производител на двигатели за тези самолети е руската РСК МиГ. Борисов заяви, че парите за доставката на шест нови двигателя са планирани в бюджета. 

Ненчев участва в полет на самолет МиГ-29 с двигатели, доставени по Споразумението с Полша, което беше ратифицирано от Народното събрание на 27 ноември 2015 г. Съгласно него Полша ще ремонтира 6 двигателя за самолетите Миг-29, като през това време предоставя на българските Военновъздушни сили за ползване 2 свои двигателя, които да бъдат използвани до завършването на ремонта на българските.

„Благодарим на Полша, че в един критичен момент поеха ангажимент и помогнаха с доставката на ремонтираните двигатели“, каза премиерът Борисов. Той припомни, че министърът на отбраната има мандат за преговори за нов самолет. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови