Д 21: Държавата да не се отказва от ремонт на жп линията София - Видин

OFFNews 01 февруари 2016 в 12:36 3214 0

„Движение 21“ се обяви против обявения от „Железопътна инфраструктура“ отказ от участието на България в „Механизма за свързване на Европа” на ЕС с безвъзмездно финансиране на проекта за модернизацията на железопътната линия Видин – София - Кулата с първия участък Видин – Медковец.

От партията излязоха с отворено писмо по темата до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и министъра на транспорта Ивайло Московски.

"Обезпокоени сме от факта, че с лекота се пренебрегват националните интереси на България. За първи път пред страната ни стои възможността за безвъзмездно финансиране на важни инфраструктурни проекти и решението на правителството да се откаже доброволно от строителството на участъка с доказана ефикасност на инвестициите буди у нас сериозна тревога", пише в отвореното писмо.

Според партията е неприемливо, че правителството няма да се възползва в максимален размер от възможностите за инвестиции. Те призовават институциите, които са отговорни за доброволния отказ на страната ни да участва в Механизма да преосмислят решението си.

Според партията на Татяна Дончева това решение ще остави Северозападна България, която е най-бедният район в ЕС, без финансовите възможности за развитие, които предоставят тази възможност и така ще се създадат пречки пред цялостното изпълнение на инфраструктурните проекти в коридора от общоевропейско значение "Ориент- Източно Средиземноморие".

"Движение 21 се противопоставя не само на това, но и на всяко подобно решение лишено от аргументи", се казва още в отвореното писмо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови