Чехия призова за бързо приемане на България в Шенген заради мигрантите

OFFNews 29 август 2021 в 09:37 3266 1

Мнозинството от мигрантите пристигат в Европа по море и следователно е абсурдно страни като България и Хърватия, които контролират европейските брегове на Черно и Адриатическо море да не са част от Шенген, смята чешкият премиер Андрей Бабиш, цитиран от румънската телевизия „Диджи24“, цитирана от БТА.

„Да приемем България, Румъния, Сърбия (страна, която не е член на ЕС) и Хърватия в Шенгенското пространство. Да имаме ясна стратегия за Западните Балкани и да защитаваме Европа срещу нелегалните мигранти по външните ѝ граници“, призова чешкият премиер в интервю, публикувано вчера във в. „Право“.

Според него в момента Шенгенското пространство на свободно движение не е функционално, защото не е в състояние с настоящите си членове да изпълнява мисията за осигуряване на адекватна защита на външните граници и свободно движение във вътрешността на ЕС.

По думите на Бабиш единственият, който е защитавал шенгенските граници при мигрантската вълна от 2015 г., е унгарският премиер Виктор Орбан, който изгради ограда срещу мигрантите.

Дания, Швеция и Австрия, които приеха мигранти през 2015 г., сега ги отхвърлят, изтъкна чешкият премиер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови