БСП се скара с ''Възраждане'', защото подкрепят вота на недоверие само декларативно

Йорданка Веселинова 23 октомври 2023 в 16:02 3189 2

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

"Възраждане" пази правителството, каза Атанас Зафиров от БСП на брифинг в централата на партията.

Той обясни, че партията на Костадин Костадинов само на думи е поискала оставката на кабинета, а сега, когато по думите му имало шанс за успешен вот на недоверие, "Възраждане" отказва да го подкрепи. Зафиров добави, че за внасянето на вота са необходими три екземпляра подписи, но депутатите на Костадинов дали само един такъв с аргумента, че по време на предизборна кампания не трябва да се случват дебатите.

"Тук обаче възниква съвсем логичният въпрос затова защо по време на кампания те предложиха вот на недоверие?", запита той, припомняйки неуспешния опит на Костадинов да свали кабинета заради сектор "Енергетика".

Миналата седмица в прессъобщение от левицата съобщиха, че мотивите към втория вот на недоверие към кабинета "Денков-Габлиел" са готови и подписите за внасяне са събрани. В подкрепа на втория вот на недоверие, този път за цялостна политика в сектор "Сигурност", са ИТН, "Възраждане" и нечленуващият в парламентарна група Радостин Василев.

По информация на OFFNews от 17 октомври, когато левицата съобщи, че е готова с мотивите, а подписите са събрани, са се водили постоянни разговори с "Възраждане" с цел вотът да бъде внесен преди изборите.

Какво предстои

БСП, ИТН и Радостин Василев не разполагат с необходимите 48 гласа за внасянето на вот на недоверие. Това е и причината, поради която подкрепата на "Възраждане" е необходима. 

Ако вотът бъде внесен, то той ще влезе за разискване в зала, но не по-рано от три дни и не по-късно от седем дни от постъпването на искането. 24 часа след приключването на разискванията проекторешението трябва да бъде гласувано в зала. 

В най-новата ни история има само един успешен вот на недоверие - този от лятото на 2022 г., с който бе свален кабинетът "Петков".

Сметките показват, че на този етап не се задава втори успешен вот на недоверие. БСП, ИТН и "Възраждане", както и независимият нaроден представител, нямат заветните 121 гласа. Това означава, че вотът на недоверие ще бъде неуспешен, ако не получи изненадваща подкрепа от някоя от партиите в "сглобката" - ГЕРБ-СДС или ДПС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

2

6екеr4о

24.10 2023 в 10:10

Един известен четвъртит комунделски културтрегер, бивш вече, Димитър Дъбов бе казал за бабуля Корни, че тая и сама да я затвориш в стая, па ше намери с кого да се скара!

А според друг такъв, също бивш, Атнон Кутев социализЪмът се бил предавал, като социална болест, от поколение на поколение... Очевидно е прав!?!

10298

1

AntiZ

23.10 2023 в 21:20

Тоалетната 'артия се разсърдила на гз, че не мирише на бандиера роса...????
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика