БСП пита Чехия за сделката за ЧЕЗ

OFFNews 25 февруари 2018 в 12:57 5062 6

БСП пита Чехия за сделката за ЧЕЗ

БСП ще отправи запитване към чешката държава за сделката с ЧЕЗ.

Ще поискаме среща с чешкия посланик у нас и ще връчим документи чрез него на чешкото правителство, за да разберем повече за сделката с ЧЕЗ - искаме информация, истината и дали държавата ни е ангажирана, както и една банка във финансирането й в частен интерес очевидно, заяви днес пред медиите лидерът на партията Корнелия Нинова, която участва в кръгла маса за идейните, политически и организационни предизвикателства пред столетницата.

Тя поясни, че питането ще е отправено към Чехия, тъй като чешкото правителство стои зад държавната компания ЧЕЗ.

"Интересува ни по време на посещението на чешкия премиер у нас дали той и Борисов са разговаряли за сделката и поемал ли е нашият министър-председател ангажименти от страна на България и българското правителство, продължи с въпросите, на които чака отговор Нинова и партията, която оглавява. На трето място - дали са спазени при тази сделка европейските закони и директивите, касаещи енергетиката. Към Борисов водят нещата, там е главният бушон, не е надолу вече към малките бушончета", смята Нинова.

"Касае се за национална сигурност и очакваме реакцията на президента и на омбудсмана, посочи тя. Бойко Борисов да не се прави, че не знае за сделката с ЧЕЗ, че сега научава за нея, че тепърва ще я проверява - не сме чак толкова наивни, че да повярваме на това, че той онзи ден е разбрал за нея. Г-н Борисов си представи за пореден път, че ако даде една жертва в лицето, този път на г-жа Петкова, проблемът ще бъде забравен. Не, няма, категорична бе Нинова. Бойко Борисов излъга за Истанбулската конвенция, тя не е изтеглена и е в комисиите на НС за разглеждане", коментира Нинова.

От левицата ще настояват Борисов да бъде изслушан в парламента заради сделката. Искането ще бъде внесено утре в деловодството на парламента. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Най-влиятелните хора в Европа се събират в София