Борисов спешно привика полицейските шефове преди протестите в МВР

OFFNews 26 юни 2017 в 07:54 7567 4

Борисов спешно привика полицейските шефове преди протестите в МВР

Снимка БГНЕС, архив

В понеделник премиерът Бойко Борисов ще участва в националното съвещание на ръководството на МВР. Срещата се провежда само седмица преди служителите в системата да излязат на протест.

Очаква се около обяд да има официални изявления след срещата.

На заседание на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР през уикенда беше взето решение полицаите да излязат на протест на 5 юли - в деня на професионалния празник на служителите в МВР. 

Повод за протеста на полицаите са ниските възнаграждения в системата на МВР. Синдикатите уточниха, че на протест излизат още спасителите и държавните служители в институтите и Академията на МВР.  Исканията им са за 20% увеличение на заплатите, нови униформи, както и месечното им възнаграждение да се обвърже с увеличението на минималната работна заплата.

"Ние отново няма да честваме празника на МВР", заяви председателят на СФСМВР Валентин Попов. 

Оттам допълниха, че служителите на МВР са жертви на системата.

Миналата седмица синдикатите поканиха министъра на вътрешните работи Валентин Радев на среща. Причината е, че той не се съгласи с решенията, които бяха взети на заседание на социалния съвет в министерството. Тогава бяха постигнати договорености за вдигане на заплатите и промени в Закона за МВР. Ден след това вътрешният министър излезе с позиция, че подобно нещо няма как да се случи. По-късно, при спешна среща с премиера Радев обясни, че може да бъдат вдигнати някои заплати в системата. 

Това нагнети ново напрежение в системата:

Със своето изказване министърът на вътрешните работи показва, че или не е запознат с функциите на Съвета за социално партньорство, или не смята да се съобрази с основни принципи на демократичната държава – като този за равнопоставеността на партньорите в социалния диалог, се посочва в позиция на синдикатите от миналата седмица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

4

Red or Dead

26.06 2017 в 13:24

Кво чукаш (-1),що не се включиш в.....ОБЛОГА, бахти и СПРЕЛИТЕ ГЕРБЕРУГИ.....

63994

2

Red or Dead

26.06 2017 в 12:52

Никой не “изнудват“........поредната пошла сценка с единствената цел да вдигнат рейтинга на ферментиралата ТИКВА.......приемам всякакви облози, че ПАК ще има ТИКВЕН хепиенд, с такъв матрЯл ТОЛКОЗ!!

10571

1

Hissarion

26.06 2017 в 10:05

Полицаите май пак изнудват държавата.

 
X

Да помогнем на украинските деца!