Борисов ще командва цивилното разузнаване вместо Плевнелиев

Външното разузнаване вече ще подслушва и в страната

Ивайло Анев 01 октомври 2015 в 16:26 3988 2

Снимка БГНЕС

Председателят на вътрешната комисия Димитър Лазаров

Депутатите приеха на второ четене внесения от ГЕРБ законопроект за Държавната агенция "Разузнаване" (ДАР).

Текстовете бяха приети, след като паралелният законопроект на Реформаторския блок, който предвиждаше сливане на външното и военното разузнаване, беше отхвърлен.

Според приетите текстове Националната разузнавателна служба (НРС) се преименува в Държавна агенция "Разузнаване". Въпреки че председателят на агенцията ще се назначава с указ от президента Росен Плевнелиев, тя ще бъде подчинена на министър-председателя Бойко Борисов, който ще определя задачите на ДАР и ще следи за изпълнението им.

Мандатът на председателя на агенцията ще е пет години с възможност да се поднови само веднъж за още пет години.

Въвежда се и нова фигура в българското разузнаване – инспектор, който ще бъде на пряко подчинение на шефа на ДАР и ще се назначава от министър-председателя.

Недоволство в пленарна зала предизвикаха текстове, че службата ще обработва лични данни на хората, без да ги информира за това, като не е изрично регламентирано чии лични данни ще се обработват.

Възражения от депутати имаше и срещу възможността разузнавачите да могат да използват физическа сила и помощни средства, както и към начина за назначаване в агенцията без конкурс. Въпреки това и двата текста бяха приети.

Според текстовете новата агенция ще може да използва специални разузнавателни средства на територията на България, въпреки че ще изпълнява задачи извън граница. Това ще е факт само в случаите, в които следено лице извън страната е влязло на територията ѝ.

Според един от приетите текстове служителите на ДАР и НСО ще могат да се пенсионират само при натрупан стаж от 27 години. Това решение на депутатите е в сериозен ущърб към военните, които освен стаж за пенсиониране имат и пределна възраст.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!