Борисов призова ПП да внесе още днес в пленарна зала френското предложение за Македония

Мая Младенова 23 юни 2022 в 11:57 2748 2

Бойко Борисов

Снимка Стопкадър от брифинга на Бойко Борисов

По думите на Бойко Борисов младите поколения българи трябва да знаят, че не България е причина Северна Македония и Албания да останат извън ЕС.

Министерският съвет и премиерът в оставка Кирил Петков да внесат за гласуване в пленарна зала веднага, още днес, френското предложение за преговорите със Северна Македония, настоя лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг в партийната централа тази сутрин.

Пресконференцията се състоя, след като новото опозиционно мнозинство, в което е и ГЕРБ, провали отново пленарното заседание и парламентът не заседава.

Борисов поиска още сега депутатите да гласуват в зала френското предложение, без то да минава през външната комисия ("да не си играем с комисии"). Подкрепа, по думите му, ПП ще получи от ГЕРБ, ДБ и ДПС, които той описа като проевропейски партии. Така Петков ще отиде в Брюксел с готово решение, каза Борисов.

Днес в Брюксел се провежда среща на държавните ръководители на ЕС и Западните Балкани по темата за разширяването. Там България трябва да представи своята позиция. По думите на Петков тя е непроменена, т.е. ветото за Северна Македония остава, тъй като българският парламент не успя да гласува френското предложение. То, от своя страна, предвижда незабавно падане на ветото и гаранции, че българските искания ще бъдат включени в преговорния процес за присъединяване на Македония към Евросъюза.

ГЕРБ дава зелена светлина за отпадане на ветото, каза днес Борисов. И вчера той настоя НС да гласува промяната в българската позиция преди вота на недоверие, който свали кабинета "Петков". От правителството отказаха този вариант.

По думите на Бойко Борисов младите поколения българи трябва да знаят, че не България е причина Северна Македония и Албания да останат извън ЕС.

Парламентът обаче не стигна до тази тема, тъй като преди това именно депутатите от ГЕРБ провалиха заседанието на външната комисия, където то трябваше да бъде дебатирано. ГЕРБ бе партията, поискала оставката на председателя на парламента Никола Минчев и вот на недоверие на кабинета. Висящата политическа ситуация оставя в още по-голяма неяснота пътя на преговорите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12073

2

IvanofRumen

23.06 2022 в 13:30

Толупа нещо много активен стана, също като преди две години със смяна на конституцията. Каскета един ден ще е подсъдим за прикриване на престъпленията на примата от Банкя.

5827

1

pisnamiotmutri

23.06 2022 в 13:03

Този още ли е на свобода!? Че и го излъчват по водещите телевизии :( Акъл дава.