Борисов към френския посланик: Дано мораториумът не уязви решението за френско училище

OFFNews 23 април 2021 в 20:00 5342 0

Премиерът Бойко Борисов изразил надежда пред френския посланик Флоранс Робин, че няма да се допусне приетият от парламента вчера мораториум срещу кабинета, който по думите му е противоконституционен, да уязви правителственото решение за френското училище

Борисов и Робин са провели онлайн среща, на която министър-председателят в оставка е посочил, че правителството е изпълнило поетия ангажимент към френската страна. „Ние сме направили всичко, за да имат децата в София френско училище, което предоставя високо качествено образование“, категоричен беше министър-председателят.

"През изминалите четири години наш основен приоритет беше образованието. Считам, че отличен завършек на работата ни в тази сфера през настоящия мандат е решението ни относно френското училище в София", заявил Борисов.

В рамките на разговора посланик Робин благодари за приетото от правителството решение, с което се предоставя терен за построяване на нова модерна сграда в София за френското училище „Виктор Юго“. Училището действа по силата на Спогодба между българското и френското правителство от 2010 година и в него се обучават около 800 деца, пишат от правителствената пресслужба.

Френският посланик в България Флоранс Робин изтъкнал, че училището "Виктор Юго" работи в интерес на развитието на образованието в България и посочил, че в него се обучават близо 80% български деца. "Това училище е и знак за отдадеността на България към Франкофоният", отбелязал посланик Роби.

Той обяснил, че през настоящата година се навършват 30 години от присъединяването на страната ни към Международната организация за франкофония. Според посланика на Франция училището има потенциала да приема за обучение и децата на бъдещи чуждестранни инвеститори в България. "Благодаря на всички за този успешен етап, който ни вдъхва доверие за бъдещето", заявил в заключение Флоранс Робин.

В рамките на разговора министър-председателят изпратил приятелски поздрави на френския президент Еманюел Макрон и изразил очакване, че той ще бъде известен за направеното от българското правителство в интерес на културно-образователното сътрудничество между България и Франция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!