Борисов и Каракачанов заговориха за купуването новопроизведени изтребители

Като се купува, барем да е ново, отсече премиерът

OFFNews 07 юли 2017 в 12:20 5721 6

Борисов и Каракачанов заговориха за купуването новопроизведени изтребители

Премиерът Бойко Борисов и министърът на отбраната Красимир Каракачанов заговориха за купуването на новопроизведени изтребители за бойната ни авиация. Все пак Борисов постави условие първо да се разплатят дълговете към железниците и след това да се мисли за нови самолети. 

"Като кажеш нова кола, какво се разбира – да отидеш да си я купиш от магазина нова, а не втора ръка от автокъща. F-16 произвеждат, сега трябва да кажа Eurofighter, Gripen, МиГ, Су, за да не ме заподозрат в лобизъм, имат заводи с нови самолети. Произвеждат нов. И като се купува, барем да е ново", каза Борисов.

От думите му стана ясно, че с президента Румен Радев са се разбрали по темата.

„Експертите, които назначиха, са решили – преговорите ще вървят с 3 държави. Чух го, президентът каза: „Правителството има право да преговаря с всичките”. Ще преговаряме със всичките, но на Каракачанов съм му казал да говори за новите самолети”, каза Борисов.

„Ние с президента Радев, който дълбоко уважавам, от години работим заедно, се срещнахме и се разбрахме", допълни той.

Красимир Каракачанов пък заяви, че изключва варианта за купуване на нови американски F-35, които са прекалено скъпи за бюджета, но и доставката им няма да стане по-рано от 6-7 години. 

"Един нов самолет има много по-дълъг ресурс, по дълъг живот. Едно е да вземеш самолет, който има 10-15 години живот, друго е да вземеш самолет, с който може да работиш 30-40 години. Това е по-разумният вариант", заяви министърът на отбраната.

По думите му най-бързият вариант да получим изтребителите е парламентът да гласува новата рамка, предложена от Министерски съвет, заедно с проекта за бронираната машина.

"Много неща могат да се договорят, но първо трябва да започнат конкретните преговори. Тогава ще стане ясно с кой най-бързо и най-изгодно може да се договорим. Тук става въпрос за обществения интерес", каза още министърът и добави, че именно заради това обществото трябва да е много добре информирано по въпроса, за да няма съмнения за корупция и уговорки под масата.

"Президентството има, доколкото виждам, желание въпросът по бързо да бъде решен. Ние също искаме проблемът да бъде решен, но искаме да бъде решен ясно и без съмнения", добави Каракачанов. Според него няма разминаване между институциите по този въпрос, а по-скоро има повече говорене от необходимото.

Към момента в надпреварата за нови изтребители са класирани шведите СААБ и европейският концерн EADS, който предлага самолетите Eurofighter Typhoon. Засега е ясно единствено, че шведската компания предлага новопроизведени самолети. Не е ясно каква е офертата за Юрофайтър, като на предходен етап от надпреварата за поръчката се споменаваше за изтребители втора ръка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика