Борисов даде назад за орязването на болничните

Знаете, като дойде петък, колко болнични се издават и айде в Гърция на почивка

OFFNews 24 октомври 2017 в 11:37 8132 2

Борисов даде назад за орязването на болничните

Правителството се отказва от орязването на болничните. Премиерът Бойко Борисов свика на извънредна среща ресорните министри и заместник-министри в търсене на изход от ситуацията. Преди началото на заседанието той обяви, че намерението първите три дни от болничния да се плащат наполовина, засега няма да се прилага, въпреки че много фирми злоупотребяват.

Борисов обясни, че ще бъде направен "последен опит", при който специализирана лекарска комисия ще проверява издаваните болнични листове.

"Всяка рестриктивна мярка създава проблем, затова ще направим последен опит, дали с контрол на контрола, да направим специализирана лекарска комисия от няколко доктори, които да отидат и да проверяват болничните листове, да се опитаме, за да не пострадат пък тези хора, които реално са болни заради тези, които мамят. Вие знаете, като дойде петък колко болнични се издават и хайде в Гърция на почивка, ама всички данъкоплатци плащат затова. Естествено сме разпоредили проверки по всичките тези компании, но предлагам министерството да не прилага тази мярка, докато не се опитаме до месец, два, дали ще се справим и ви моля, всичко това да го обясните на хората и те да разберат, че всъщност става въпрос за техните пари", заяви Борисов преди началото на заседанието на правителството днес.

Премиерът даде пример с това, че за фалшиви болнични в Полша отнемали лекарски права.

„Ангажирали сме всички сили на полицията, да се опитаме, за да не пострадат реално тези хора, които са болни заради тези, които мамят. Знаете, като дойде петък, колко болнични се издават и айде в Гърция на почивка. Ама всички данъкоплатци плащат за това. Разпоредили сме проверки по всичките тези компании“, заяви Борисов.

„Предлагам министерството да не прилага тази мярка докато не се опитаме месец - два, дали ще се справим. Става въпрос за милиарди, които изтичат през една или друга форма от тази система. Населението е намаляло, с 60% повече са се увеличили болничните и в пъти повече пари за здравеопазване са дадени. В същото време болниците, над половин милиард дългове, сиреч изхарчени пари“, каза още премиерът. Борисов заяви, че има предложение от опозицията тези дългове да бъдат платени. „Приемаме, че ще ги платим и след 2 години пак ще бъдат 500 млн.лв. И всички казват, че няма промяна в здравеопазването. 4 млн. лв., видяхте клиники в „Пирогов“ всички ги харесаха. А 4,5 млрд. лв. не могат да се видят къде са. Затова като тръгнахме по системата ето ти – половин милиард тука с инвалидните пенсии, още 1,8 млрд. лв. Извинявайте, ама това огромни пари“, коментира Борисов, цитиран от "Фокус".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

24.10 2017 в 12:41

Какви данъкоплатци и некоректни фирми го гонят този човек?! Първите три дни от болничния се плащат от работодателя и то в непълен размер. Какво ще прави полицията - ще проверява болните по домовете им ли?