Бойко Рашков: Тази нощ 200 нелегални мигранти са отблъснати от границата ни

Ружа Райчева 02 септември 2021 в 10:22 5739 0

Снимка БТА/Христо Касабов

Тази нощ около 200 души са отблъснати от границата, а вътре в страната са заловени към 20 души. Рано е още да определим каква е тенденцията, но ежедневно наблюдаваме какво става, заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков по време на изслушване в Народното събрание за ситуацията с мигрантите. 

Рашков констатира, че броят на афганистанците е по-голям, отколкото на сирийците, като сред мигрантите има и турци.

По думите му опити за влизане в страната има не само по повредените части на оградата. 

"Правят опити да преминават и с транспортни средства. В момента дори в турската територия има доста сериозна опашка от товарни автомобили, няколко пъти говоря с посланика на Турция по този повод", каза вътрешният министър.

Бойко Рашков обяви, че афганистански гражданин, работил дълги години в българското посолство на Афганистан, е бил транспортиран безопасно в България заедно със семейството си.

"Общо са 15 души – първо са транспортирани до Белгия и оттам дотук. Семейството е настанено с помощта на Българския червен кръст и се чувства добре", посочи Рашков. 

България е изпълнила на този етап ангажимента си да окаже необходимата помощ на афганистански граждани, работили за европейски структури, обяви министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови