Близо 600 души ще се грижат за електронното управление

OFFNews 07 октомври 2016 в 12:21 6357 2

Близо 600 души ще се грижат за електронното управление

С 592 щатни бройки ще разполага новосформираната Държавна агенция "Електронно управление". Това става ясно от проекта на постановление, с което ще бъде приет устройственият правилник на новата агенция. Голяма част от щатните бройки идват от агенцията за електронни съобщения (ИА ЕСМИС) при транспортното министерство, която ще бъде закрита. Оттам ще бъдат прелети 521 щатни бройки. Други 14 щата ще дойдат от дирекция „Електронно управление“ в министерството на транспорта и 6 души от отдела за управление на проекти при Министерския съвет. 

Допълнително ще бъдат разкрити още 51 щатни бройки. 

Основната част от персонала, който ще се влее от транспортното ведомство, са техници, които се грижат за поддръжката на мрежа за обмен на данни между централните и териториалните органи на изпълнителната власт. Общата ѝ дължина е около 6350 км оптични линии с обхват на 28 областни града и около 70 общински центрове, с 658 възли за достъп.  

Щатовете ще са разпределени в 3 дирекции в общата администрация, 6 дирекции в специализираната администрация, 1 главна дирекция и 3 териториални дирекции.

По правилник Агенцията ще има политически кабинет, който ще се състои от заместниците на председателя на агенцията и експерт, отговарящ за връзките с обществеността. Миналата седмица правителството определи бившия главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков за председател на агенцията. Той ще има отговорности по държавната политика в областта на електронното управление, електронните удостоверителни услуги, електронната идентификация, мрежовата и информационната сигурност в администрациите, инфраструктурата за пространствена информация и информацията от обществения сектор в машинночетим отворен формат.  

ДАЕУ ще се занимава с изграждането и поддръжката на споделена инфраструктура, която да се възползват всички държавни органи. Тя ще контролира проектите и дейностите в областта на електронното управление, информационните и комуникационните технологии на етап още преди да бъдат стартирани обществени поръчки по тях. Агенцията ще отговаря и за поддръжката на Портала за отворени данни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10538

2

Black Hex

07.10 2016 в 13:36

и председател кой?
Росен Желязков беше главен секретар на Министерски съвет.
И бивш подсъдим.

10538

1

Black Hex

07.10 2016 в 13:34

ЩЕ разполага..., ЩЕ има...
Бе не управлява ни баце в тая кочина?
Ми че той от кои години е забранил да се употребява "ЩЕ"!?
Ше се наказваме значи. Да-а-а-ааааа.