Ексклузивно Извънредно: 264 бойци са изведени от Азовстал (обновена)

Близнашки обвини Плевнелиев за провала на референдума

"Христо Иванов лансира Мая Манолова за омбудсман"

OFFNews Последна промяна на 03 август 2015 в 09:22 6021 14


Президентът Росен Плевнелиев носи голямата отговорност за провала на референдума. 

Това заяви преподавателят по конституционно право и бивш служебен премиер Георги Близнашки, който бе инициатор на събирането на подписи за изборното допитване, по бТВ. 

Близнашки бил изненадан, след като държавният глава не го е потърсил, когато е решил повторно да внесе въпросите за общественото допитване, защото е имал какво да каже. „Той носи голямата отговорност. Въпросите, особено за мажоритарния вот, трябваше да бъдат конкретизирани. Неслучайно беше казано, че той е бламиран”, подчерта Близнашки, който беше посочен за служебен премиер именно от Плевнелиев.

„По принцип резултатите от този референдум ще бъдат във вреда особено на малките партии и затова с лекота бламираха, но те бяха улеснени от самите инициатори”, посочи конституционалистът.

Професорът обвини президента, че подобно на много други е изкривил позицията му за конституционната реформа, като заяви, че той никога не е бил срещу всички предложения. По думите му идеята за разделянето на две колегии на Висшия съдебен съвет, например, не е лоша по същество, но е важно как ще бъде направена. „Има заинтересовани среди, които през цялото време се опитват да представят моите позиции в неблаговидна светлина”, каза той. 
Бившият служебен премиер отново подчерта, че намеренията на министъра на правосъдието Христо Иванов са изключително вредни. „Самият Христо Иванов е един голям провал – не говорим само за предложената от него съдебна реформа”, повтори тезата си той.

Според него всички се упражняват по темата конституционно право. „Трябва да се освободят от заблужденията, че нещо може да се промени в движение”, настоя той. Близнашки отбеляза още, че съдебната реформа се е забавила твърде много и сега всичко се прави презглава.

По думите на бившия премиер министърът на правосъдието е отговорен и за избора на Мая Манолова за омбудсман. „Трябва да се припомни, че нейната кандидатура беше лансирана от Христо Иванов. Нещата са много навързани и част от една игра – управляващите да направят пробив в редиците на БСП”, заяви той, но отказа да даде повече подробности за замисъла на управляващите.

Близнашки каза, че не одобрява кандидатурата на Манолова за омбудсман, като е трябвало да се огледат повече хора и кандидати. „Не е редно толкова политизирани фигури да заемат длъжността омбудсман, която по дефиниция нае трябва да е политическа. Не смятам, че тя е човекът, който да олицетворява замисълът на омбудсмана”, смята той.

Конституционалистът каза, че неговата роля като съветник на ДПС по конституционната реформа вече е изчерпана, тъй като тя е преминала на друг етап. Ако бъде потърсен като съветник и на следващия етап, той ще мисли дали да приеме.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!