Бивш шеф на ДАНС: Между случаите с руските дипломати, Скрипал и Гебрев няма връзка

OFFNews Последна промяна на 27 януари 2020 в 12:59 1508 0

„Принципът на контраразузнаването не е веднага да ликвидираш човека, който работи срещу държавата. Въпросът е той да бъде неутрализиран или да му бъде дадена информация, която е в наш интерес. Тоест, ние да дадем дезинформация. Това е една интелектуална игра и изисква висок професионализъм и майсторство”, коментира бившият шеф на ДАНС Владимир Писанчев пред Нова тв по повод шпионския скандал с руските дипломати.

Двама руски дипломати у нас са обвинени за изнасяне на държавни тайни, обяви прокуратурата преди няколко дни. Единият е търсил информация за механизмите на изборния процес, а другият събирал данни за енергетиката и енергийната сигурност на България и ги пращал в руска разузнавателна централа. Агентът, натоварен да търси информация за енергетиката на страната, е действал поне година, преди да го хванат, обясни Писанчев.

Според него става дума за случаи от последните 6 месеца. Писанчев обаче е категоричен, че екстрадицията на дипломатите, отравянето на бизнесмена Гебрев и разследването "Скрипал" са три отделни случая. "Не могат да се разглеждат под един похлупак", заяви експертът.

Той уточни, че за първи път от 1989 г. имаме досъдебно дело за шпионаж. "Това означава, че се минава на съвсем друго ниво на работа на прокуратурата и на службите. До този момент се работи с оперативни данни. Ние сме реагирали, гонили сме дипломати. Но когато има досъдебно производство, ние събираме доказателства, които трябва да издържат в съда. Самото разследване изисква правна обосновка на доказателствата. Преди се бягаше от шпионски съдебни процеси и от такъв тип разследване", разкри Писанчев. Според него в момента се вижда само върхът на айсберга.

В обикновения случай на внедряване на агент се постъпва като първо се създава легенда за своите т.нар нелегали. Изпраща се агент в чужда страна. Той няма дипломатически имунитет. Създава си име, професия и започва да работи. Може да е с български документи, може да се от трета страна. Може да е български гражданин, може и да не е. 

"Нелегалът работи по съответна посока в зависимост от задачите, които са му поставени. Създава контакти или подготвя средата за други хора, които ще продължат след него. Нелегалите могат да почнат от нула и да се опитат да стигнат до последно ниво. Могат да опитат да се интегрират на определено ниво и да започнат от там. Има нелегали, които са стигали до много високо ниво – заместници, работещи в министерства. У нас няма информация за това", каза Писанчев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови