Биков: Борисов няма да се яви в парламента, искат да направят панаир

OFFNews Последна промяна на 18 април 2021 в 12:37 6009 2

Това Народно събрание вече е делегитимирано от актовете, които извърши в двата му работни дни. Това заяви пред БНР Тома Биков, заместник-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС. Той уточни, че това е причината, заради която премиерът в оставка Бойко Борисов няма да се яви пред парламента.

"Г-н Борисов носи отговорност за Плана за възстановяване, но оперативно отговаря г-н Томислав Дончев и с него може да се проведе съществен разговор по този въпрос. Но те не искат да проведат съществен разговор, а да направят панаир и това е целта на викането на Бойко Борисов", смята депутатът, който преди да се осъзнае като гербер, наричаше лидера на партията "карикатура на диктатор".

Биков коментира, че е пълен абсурд точка, която е заложена в дневния ред на Народното събрание, да не бъде гледана. Думите му бяха във връзка със заседанието на парламента, на което трябваше да бъде изслушан премиерът Бойко Борисов за Плана за възстановяване, но вместо него пред депутатите беше готов да се яви вицепремиерът Томислав Дончев.

"Заседанието се опита да го провали г-жа Татяна Дончева, като грубо погази правилника на парламента. Имаше трета точка, в която трябваше да бъде изслушан г-н Дончев за Плана за възстановяване, а тя заяви, че тази точка е минала, тя изобщо не беше минала и г-н Дончев беше в залата. Тя отказа да му даде думата, отново в погазване на Конституцията", каза Биков.

По думите му продължителността на живота на 45-ия парламент зависи от мнозинството в него и добави:

"Само анти-ГЕРБ идеологията не е достатъчна, за да можеш да съществуваш ефективно политически. Вече трябва да кажеш и какво можеш да правиш. Вече са внесени доста законопроекти, но нито един от тях не е свързан със здравната или икономическата криза, а това са въпросите от дневния ред на обществото".

Той подчерта, че не се говори и за актуализация на бюджета, каквато според него ще бъде необходима.

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС попита представителите на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" защо отказват медийни участия и не говорят за намеренията си, въпреки че са втората по големина парламентарна група и всички останали партии в парламента са заявили подкрепа за правителство с техния мандат.

"ГЕРБ носи своята отговорност и ще предложи правителство - структура, състав и програмни намерения. Готови сме и на разговори, не просто да го предложим, но, ако някой иска, да потърсим консенсус по важните за страната въпроси", заяви депутатът от ГЕРБ-СДС.

Биков подчерта, че ГЕРБ е против увеличаване на правомощията на президента, което е предвидено във внесено от "Има такъв народ" (ИТН) предложение за промяна в Изборния кодекс, според което държавният глава да назначава членовете на ЦИК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

2

Благовест Илиев

18.04 2021 в 23:24

Драги zuljin, по бих казал"Слави не се крий хората те избраха ИМАШ шанс 100 %да влияеш на правителството СИ , а не да молиш Баце за 50%" !
Колкото до Баце , Биков той ШЪ ги нарита в сряда ! ЩОМ и теб те укротиии ... така че не се пъчии , НЕ поемай чужди агажименти !
Кибик Блаже

3436

1

zuljin

18.04 2021 в 12:40

Слави, моля направи формат "България търси ФУРНАДЖИЙСКИ ЛОПАТИ"!!! Такива невероятни таланти като тоя и Сачева има в ГЕРБ, че шоуто ще е ненадминато.