Българите в чужбина получават свидетелство за съдимост до час

OFFNews 16 юни 2014 в 11:55 6098 0

Българските граждани, живеещи в чужбина, да получават до час свидетелство за съдимост чрез консулските служби по света, предлага Министерство на правосъдието.

Процедурата по получаване на свидетелство ще бъде облекчена, след като бъде позволено заявлението за свидетелство, заедно с приложените към него документ, да се изпратят по имейл до Централно бюро съдимост /ЦБС/ в Министерство на правосъдието.

Служителите на ЦБС от своя страна ще пращат свидетелството за съдимост до българско задгранично представителство, като електронно подписан документ, който ще се разпечатва на хартиен носител и ще се заверява от оправомощения в представителството служител.

В момента процедурата по получаване на свидетелство за съдимост на българите в чужбина отнема повече от седмица. Целта е след приемане на предложените текстове това да става в рамките на 1 час. Освен това ще се спестят разходи за консумативи, хартия и за куриер при доставката.

Електронна справка за съдимост ще могат да получават и оправомощени служители на съда, прокуратурата, разследващите органи и съдебни органи на друга държава, когато това е предвидено в международен договор, по който Република България е страна, или в акт на Европейския съюз, след подаване на електронно заявление.

Получената електронна справка за съдимост, възпроизведена на хартиен носител и заверена от оправомощените служители, ще има доказателствена сила.

В момента електронното свидетелство за съдимост в България се издава не по-късно от три работни дни от превеждането на държавната такса по банков път. То се издава в електронен формат и е подписано с електронен подпис на издаващия го орган. 

Електронното свидетелство важи шест месеца и има същата сила, като издаденото в писмена форма. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !