България "за" нови санкции срещу Русия

OFFNews 07 март 2015 в 11:31 8073 27

Даниел Митов

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Даниел Митов

България ще подкрепи нов кръг от санкции срещу Москва, ако се установи, че Руската федерация нарушава мирното споразумение, постигнато за Източна Украйна.

Това заяви външният министър Даниел Митов в изказването си по време на неформалната среща на външните министри на ЕС "Гимних", която се провежда вчера и днес в Рига, Латвия, съобщи пресцентърът на МВнР.

Около тази позиция се обединиха и останалите външни министри на страните-членки, допълват от Външно.

Акценти в дискусиите са били кризата в Украйна и отношенията на ЕС с Русия, усложнената обстановка в Либия, подготовката на Срещата на върха по Източно партньорство в Рига през май тази година, прегледът на Европейската политика за съседство и актуализацията на Европейската стратегия за сигурност.

При прегледа на изпълнението на споразумението от Минск дипломатите изразили мнението, че в краткосрочен план най-ефективната подкрепа от ЕС за неговото спазване минава през съдействие за специалната наблюдателна мисия на ОССЕ, която наблюдава спазването на примирието и изтеглянето на въоръженията от Източна Украйна. Външните министри обсъдиха възможността мисията на ОССЕ да бъде подпомогната чрез усилване на нейния капацитет и численост.

Пред колегите си българският външен министър изтъкнал, че ЕС трябва да увеличи и подкрепата си по линия на политическите и икономическите реформи и демократизацията на Украйна. Необходимо е ЕС да обърне повече внимание към региона на Черно море, и да акцентира върху енергийната сигурност, институционалната реформа, миграцията, мобилността и борбата с тероризма, подчертал още Митов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews