България участва за първи път в Конференция на инициативата Heart of Asia/Истанбулски процес

OFFNews 08 декември 2016 в 13:42 2228 0

България за първи път взе участие в инициативата „Сърцето на Азия”/Истанбулски процес. 

Шеста Министерска среща в рамките на инициативата се проведе на 4 декември 2016 г. в гр. Амритсар, Индия. Тя бе предшествана от заседание на Старшите служители на 3 декември, на което се съгласува текстът на приетата от министрите Декларация от Амритсар, съобщиха от Министерството на външните работи.

Конференцията беше открита от премиера на Индия Нарендра Моди и президента на Афганистан Ашраф Гани.

В официалната церемония, наред с техните обръщения, бяха включени и встъпителни изказвания на министъра на финансите на Индия Арун Джейтли и министъра на външните работи на Афганистан Салахудин Раббани.

Последвалата министерска среща протече в две сесии, на които изказвания бяха направени от страните участнички в процеса и други страни и международни организации, подкрепящи инициативата.

В рамките на втората сесия изказвания направиха делегациите на страните гости – България, Австрия, Латвия и Узбекистан.

Страната ни прие покана за участие във форума в качеството на наблюдател, а в рамките на самата Конференция статутът ни бе изравнен с този на другите три страни гости.

В своето изказване българският посланик в Индия Петко Дойков представи потвърдените от страната ни на Срещата на върха на НАТО във Варшава и на Конференцията за Афганистан в Брюксел ангажименти по отношение на Афганистан. Той изрази и благодарност за предоставената възможност за участие в 6-ата Министерска конференция.


Форумът приключи с приемането на Амритсарската декларация.

Това е първо участие на България, определена от съпредседателите като приятелска страна, в конференция в рамките на инициативата и за първи път страната ни има възможност за изказване, което е голямо признание, обясниха от МВнР. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови