България е шеста в света по помощ за Украйна

OFFNews 28 април 2023 в 21:34 2479 0

Милков

Снимка БГНЕС

Николай Милков

България е на шесто място в света по помощ за Украйна, обяви служебният външен министър Николай Милков пред БНТ.

"България подкрепя активно Украйна. Винаги получаваме благодарности не само от нашите партньори, но и от Украйна. Общата помощ на България е около 250 млн. евро. Съпоставено с брутния вътрешен продукт на страната, се намираме някъде на шесто място в света. На първо място са трите Балтийски републики, следвани от Полша и САЩ", обясни той.

По думите му няма никакво съмнение на чия страна е държавата ни във войната между Русия и Украйна - тя е на страната на международното право.

"България подкрепя Украйна в нейните международно признати териториални граници", категоричен бе министърът.

Николай Милков коментира и въпроса за атаките, които идват от страна на Северна Македония срещу държавата ни по въпроса за членството в Европейския съюз.

"В Скопие трябва да вземат сложни решения, близки до катарзис. Ситуацията е сложна. Няма как да не реагираме на ситуации, които са свързани с проблеми за правата на гражданите, които имат българско самосъзнание в РСМ, прояви на открита агресия, на стрелби и подпалвания", заяви Милков.

И допълни, че отстъпление от правата на българите, от това да се борим с езика на омразата, с дискриминацията, не е възможно, защото това ще е отстъпление от принципи и от ценности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови