България е подготвена за нова бежанска вълна, смята социалният министър

''Приоритет е, заради зеления преход, да не се допуска нито едно лице да има период на безработица'', коментира още Иванка Шалапатова

OFFNews 17 октомври 2023 в 11:16 624 0

Иванка Шалапаова

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Социалният министър Иванка Шалапатова

България е подготвена за нова бежанска вълна, границата е осигурена с достатъчно сили, каза социалният министър Иванка Шалапатова в предаването "Преди всички" по БНР.

Тя подчерта, че за разлика от бежанците от войната в Украйна, които се се движели свободно, сега се очакват бежанци, които ще преминат през държави като Турция и Египет, със засилен натиск над Италия и Гърция, но и към България, която е външна граница на ЕС.

Според Шалапатова "няма страна, която да може да се справи". 

"Имаме готовност за посрещане на непридружени малолетни. Ще бъдат много. За тях сме готови да задействаме процедурата за международна закрила. За тях има възможност да бъдат настанени в сигурна зона за деца. Всички системи са задействани. Надеждата ни е този конфликт да приключи по-рано, защото загубата на един човешки живот е твърде висока цена за човечеството днес", каза социалният министър.

Тя коментира и зеления преход и протестите, които станаха повод за вота на недоверие срещу правителството. Иванка Шалапатова присъстваше на разискванията по вота на недоверие в пленарна зала, но не успя да се изкаже от трибуната. 

По БНР тя съобщи, че от два месеца се водят интензивни разговори със синдикалните организации и вече е създаден цялостен социален пакет, който ще се реализира в два етапа.

"До месец той ще бъде представен първо на социалните ни партньори и след като бъде утвърден реално и до края на годината може да започне неговата реализация", обясни министърът.

По думите ѝ пакетът включва две неща:

Ще се направи цялостен демографски и социален анализ. Ще стартира със синдикалните организации картографиране на уменията и знанията на всеки един от тези 25 хил. души, които в момента заради зеления преход до 2038 г. ще бъдат повлияни от този проект.

"Ако беше направен за всички тези години, когато трябваше да се подготвят териториалните планове, ние днес можехме да започнем реално действие", каза Шалапатова.

След като се направят тези анализи, започва индивидуален план с всяко едно лице от тези 25 хил. и неговото семейство. Ще се предложат мерки в няколко посоки.

"Първо ще има възможности за обучения, ще подкрепим проекти за предприемачество, тъй като част от тези хора решават да започнат частен бизнес, други искат да се преместят в друг град, там ще включим пакет "Мобилност", обясни социалният министър и добави, че е приоритет заради зеления преход да не се допуска нито едно лице да има период на безработица.

Тя уточни, че тези мерки ще бъдат предложени на всички 25 хил. души. А тези от тях, които не желаят да получават нови умения, не желаят да останат на пазара на труда, ще получат социални компенсации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки