Българи от Лондон към Борисов: Какво правите, за да се върнем (видео)

OFFNews Последна промяна на 04 февруари 2016 в 17:12 36956 44

Какво прави държавата, за да върне българите в чужбина в родината и какви са стимулите, за да се преодолее демографската криза. Тези въпроси поставят българи в Лондон на премиера Бойко Борисов, по време на посещението му там.

В социалните мрежи беше разпространено видео на част от дискусията между премиера и наши сънародници.

"Какво се прави за младите българи - ние сме бъдещето на България, не само на България, но и на Европа и света, тези хора евентуално да се върнат в България и децата им да израснат там. Моето семейство живее повече от 20 години в чужбина. Аз лично съм дошъл тук. Не желая да живея живота си в чужбина, говорейки чужд език, бидейки чужденец, колкото и висококвалифициран да съм и високоплатен, в един момент парите не са толкова важни", обръща се към премиера младеж от аудиторията.

Той поставя въпрос и с обезлюдяването на страната. "Ние сме буквално асимилирани", провикват се хора от присъстващите.  

"Правим всичко възможно", отговаря Борисов. 

"Г-н Борисов, как да оставя децата си да израснат в България, която е разпиляна и разпокъсана", задава отново въпрос човекът от публиката.  Борисов отговаря: "Това не е верно". "Как да не е вярно? Ние сме пример за това. Защо съм аз тук, а не в България?", отговаря на свой ред мъжът.  

"Добре дошъл си да се върнеш", казва му Борисов, на което жена от публиката контрира: "Няма работа". 

Друга жена пита има ли програми за начален старт за работа в България. "Има, разбира се, по програма "Конкурентоспособност", отвръща Борисов, на което получава отговор: "Не, няма". 

Друг човек от публиката пита Борисов дали би подкрепил идеята за единна минимална работна заплата в целия ЕС. Премиерът казва, че "трябва да удържат бюджетите" и икономиката трябва да е стабилна. Човекът от публиката му казва, че това би било стимул за връщане на хората в България, на което Борисов отговаря: "Да, но трябва други трябва да ги изработят тези пари".

След това Борисов си тръгва и предлага "колегите" (правосъдният министър Екатерина Захариева и министърът на вътрешните работи Даниел Митов) да продължат да отговарят на въпросите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.02 2016 в 05:01

Това интервю е пълен майтап. Някви мрънкачи се събрали да си излеят негативизма, от типа "ох, бате бойко, ей ся ми падна, от га та чаках"

Ами няма го бай Тошо да ни каже "и деца ще ви направим". И децата и хляба е трябвало да се научим да си ги правим сами още преди 25 години.
Наготово секи знае нали?

09.02 2016 в 22:35

Вече всички са свободни да живеят,учат,работят където си пожелаят. На мястото на българите в чужбина пък идват чужденци, които работят и живеят в България.
За съжаление,типично по български е всеки да мрънка.
Вместо да се жалват, нека се върнат в България и да се борят в страната си - ако са кадърни, винаги ще си намерят място.Моите деца се изучиха извън България, но сега работят тука и си плащат данъците. Нека и те да направят така или да спрат да хленчат

07.02 2016 в 19:22

Значи от 20 години високообразования (може би в България) работи на високоплатена работа в Англия и захранва социалните фондове на чужда държава , а тук моите деца приемат да работят за по-малко пари и да заработват пенсиите и на неговите родители.А той , междувременно хвърля по един поглед ,за да види и да пита кога ще се оправят нещата в България ,щото видите ли,парите по някое време не били всичко.Лицемери ,вие не сте бъдещето на България,след като 20 години я гледате отвисоко.Моите деца са бъдещето и, защото не са избягали ,не са я изоставили заради едните пари.И работят здраво за страната си.

07.02 2016 в 18:56

Не разбирам кой ги лъже тези младежи, че са бъдещето на България? И отговорът е много простичък защо е там, а не тук -понеже е страхливец и мързеливец. Да си седят там, да мият чиниите на англичаните -въпрос на избор. Бъдещето са нашите деца -тези, които са тук и чийто родители не питат как ще си ги отгледат в България, а просто го правят!

07.02 2016 в 02:53

До S 123. На какъв език получавате доброто си образование,защото българския Ви правопис е зле?
В България е трудно и винаги е било така,но не мислете,че тук са останали само простите,тъпите и некадърните.
Четете повече за България и за държавата,в която живеете добре. Може и да разберете защо е така,надявам се.

06.02 2016 в 00:19

До 28. Знаем как стават нещата в БГ и с протести и без протести - кучетата си лаят, а керванът си върви. Българите в чужбина не чакат, а работят и изкрват вътрешния брутен продукт на чужда държава, защото в Бг НЯМА добре платена работа, добро образование, добро здравеопазване, добро управление, добро обслужване, сигурност,ред, законност - в Бг просто няма нищо добро - освен близките, оставени по принуда на произвола на съдбата.Борисов би трябвало да се чувства неудобно, да се срамува пред българите в чужбина, не само той, а и останалите отговорни за състоянието на страната ни. Убедена съм че всички изкарващи прехраната си в чужбина,биха искали да се върнат, но Бг не е нормална държава, тя прогонва и унижава народа си!

05.02 2016 в 23:22

Ако в България беше хубаво, тези хора нямаше да са в чужбина. Какво да правят ако се върнат в родината си - да се редят на опашки за соц
иални помощи.

05.02 2016 в 19:27

Всеки има право на мнение и на личен избор . Когато си решил, че България не е мястото , където ще живееш или ще отглеждал децата си - добре. Когато, данъците ти не подпомагат България -добре. Когато , обаче живееш, работиш и харчиш парите си за друга държава, а се биеш в гърдите , че България ти е виновна за личният ти избор - не е добре .

05.02 2016 в 14:51

Това е пример за тенденциозна статия, не съм фен на Бойко, но препоръчвам да се изгледа целия запис. Наистина за журналята е най-забавно някакъв скандал да се извади, но като цяло срещата е нормална. Прави впечатление, че без 2-3 човека, останалите са интелигентни заинтересовани и информирани хора, дошли с въпроси, което идва да рече, че има активни българи зад граница и общността ни не е напълно аморфна.

05.02 2016 в 12:27

Да се смее или да реве човек като го слуша тоя смешник. Те го питат за Пеевски,за огледалото а той им отговаря за борбата с контрабандата,какви са тия асоциаций/