Бабикян и Хаджигенов: Отказът да помогнем с оръжие е срам за България

OFFNews 21 март 2022 в 13:59 3446 0

Страната ни да заеме категорична позиция и да подпомогне с муниции и въоръжение, които са в нашите възможности, защитата на украинския народ. 

Това заявяват от движение „Ние идваме!“ на адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, като се обръщат към правителството и Народното събрание. 

В искането си те заявяват:

България твърди официално, че Руската Федерация извършва агресия и на практика води необявена война срещу суверенна Украйна. Ние приемаме бежанци в резултат на тази война. Изпращаме хуманитарна помощ, за да подпомогнем нападнатата страна. В същото време десетки държави, между които и неутрални, изпращат оръжие и муниции, за да може украинският народ да защити свободата и независимостта си.
Българският военно-промишлен комплекс непрекъснато продава оръжие за зони на конфликт, чрез което реализира търговски печалби. Към момента с голяма вероятност изнасяме оръжие за трети страни, които се насочват към зоната на войната, в помощ на украинската отбрана, от което реализираме отново търговски печалби. 

Без никакъв повод, в документите на Русия България е фиксирана като вражеска страна.

Като извод от горните факти, стигаме до лесното заключение, че изпращането на оръжие като помощ за Украйна е единствено въпрос на политическо признание и некомерсиална подкрепа за нападнатата държава. Кабинетът на България и Народното събрание трябва да извадят страната ни от двуличната поза, в която е застанала.  

Не можем едновременно да съчувстваме на нападнатия, в същото време да пазим фалшив неутралитет спрямо държава, която ни смята за враг, и от трета страна - да трупаме печалби за военно-промишления комплекс, за сметка на пролятата кръв на невинни хора, категорични са те. 

Подобен жест от страна на Република България не влиза в противоречие с желанието ни за установяване на мир, чрез преговори, но е очевидно за целия свят, че ще се преговаря на базата на постигнатите до момента военни резултати. Безсмислено е да припомняме нарушението на международното право и е време да се върнем в рамките на политическия морал и почтена външна политика. Да помогнеш навреме означава да помогнеш два пъти и никакви вътрешно-коалиционни баланси не могат да оправдаят унизителното поведение на България в очите на целия цивилизован свят, смятат още от "Ние идваме!". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови