Асен Василев обеща, че няма да дава пари само на ''наши'' общини

Йорданка Веселинова 24 ноември 2023 в 18:27 1061 1

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Асен Василев

Финансовият министър Асен Василев обеща, че няма да се дават пари само за "наши" общини.

След приемането на данъчния пакет той бе изслушан в парламента по искане на БСП. Левицата още от сряда настоява Василев да дойде в пленарна зала, за да отговаря на въпроси относно капиталовата програма за общините. По традиция това искане не мина гладко, а напротив - с поредица от предложения за разместване на точката в дневния ред на НС. Главно действащо лице е червеният депутат Георги Свиленски.

Свиленски не пропусна да упражни виртуозните си умения по процедурни трикове и реторика и днес. В началото на изслушването той настоя заседанието да се предава на живо по обществените медии. Целта му обаче бе да се покаже, че в залата няма кворум, а отговорите на финансовия министър да останат за идната сряда. При регистрацията се оказа, че в залата няма 121 депутати, като Росица Кирова от ГЕРБ, която водеше заседанието, заяви, че изслушване може да има, но без допълнителни гласувания като това за излъчване по БНТ и БНР. След 15-минутен спор между парламентарните групи дали да задават днес въпроси на Василев, или не, все пак се стигна до изслушването.

Финансовият министър Асен Василев обясни, че тази година МФ предприема различен подход и инвестиционните проекти на общините, които се финансират по капиталовата програма, ще влязат в Бюджет 2024 г., а няма да се гласуват отделно от правителството. Това означава, че всеки един от тях ще бъде гласуван в Народното събрание. По думите му това е и гаранцията, че няма да се дават пари само на "наши" общини, или както бе формулирано от Коста Стоянов от "Възраждане" - само за общини на сглобката между ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

Асен Василев добави, че искането на МФ общините да изпратят проектите си в срок от няколко часа е именно, за да могат те да влязат в проектобюджета за догодина, който преди два часа бе приет от МС. Той разясни, че до този момент само две общини не са предали документите си - Вълчедръм и Трекляно. Те все пак ще имат срок до март 2024 г., за да подадат своите предложения за проекти.

"Ако говорим за общини, които на се готови и мислите, че имаме политически пристрастия, ние също имаме кметове за първи път - и влизат в общини, които не са хич подготвени", добави той.

Съпредседателят на ПП-ДБ каза още, че в план-сметката са заделени 1 млрд. лв., които да бъдат разпределени между всички общини, на база критерии, разписани в самия бюджет. За сравнение в предишния бюджет сумата била наполовина по-малка - 500 млн. лв. Василев обаче отбеляза, че по прогнозите на ведомството едва ли цялата сума ще бъде използвана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!