Асен Василев: Докато договорите не бъдат оправени, работниците от ''Автомагистрали - Черно море'' няма да си получат парите

Елена Николова 06 октомври 2021 в 18:50 5839 1

"Не е проблемът, че няма пари. Пари има. Проблемът там е, че договорите са направени по изключително порочен начин, до степен до която, ние ги дадохме на прокурор. Изпратихме ги на главния прокурор тези договори."

Така бившият финансов министър и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев коментира, в "Лице в лице" по bTV, забавянето на плащанията на пътните работници от Автомагистрали- Черно море“ . Служителите на дружеството се готвят да излязат на протест отново в петък.

Василев заяви, че има сключен договор за обществена поръчка за 20 млн., като възложената и свършена работа се оценява на 200 млн. Това е нарушение на Закона за обществените поръчки. Докато договорите не бъдат коригирани, на тези хора няма как да им бъде платено, добави той.

Какво е бъдещето на ядрената ни енергетика

Според Василев, повторното лицензиране на площадката на АЕЦ „Белене“ е почти невъзможно заради въведените нови изисквания и "това, което се случи във „Фукушима“.

„ Ядрената енергетика, която ние имаме обаче трябва да бъде продължена, най-евтиният начин е да се удължи допълнително срокът на годност на реакторите на „Козлодуй“, за допълнителни мощности трябва да се мисли отново на площадката там,“ смята той.

Той коментира цените на електроенергията у нас като отбеляза, че са били предприети няколко мерки, като увеличението на програмата за енергийни помощи с 84 млн. лв, както и забързването на ремонта на ПАВЕЦ „Чаира“.

Леви цели с десни мерки

Част от бъдещия подход на „Продължаваме промяната“ е постигането на „леви цели с десни мерки“.

Василев обясни, че „дясна мярка е да си съберем данъците, без да ги увеличаваме, да не правим огромни дефицити“, като се придържаме към Маастрихтските критерии. Но със спирането на корупцията, тази политика ни дава средства, които можем да налеем в здравеопазване, образование, в това да дадем равен шанс на всички български деца и граждани да се развиват и да искат да живеят в България, заяви той и добави:

„В момента в който спрем кражбите, този ресурс се освобождава. Той не отива за бентлита и ролсройси, той отива за болници и училища, и за детски градини“.

Василев изтъкна, че с повишаването на събираемостта на данъците и спирането на течовете, изведнъж в бюджета са се появили 2 млрд. лв за 4 месеца.

„Реално на годишна база, ако се направи ефективно разходване, най-вероятно може да се появят между 6 и 8 млрд. лв.“, добави той.

По думите му тези средства не идват от допълнителни данъци, а от „тяхното събиране и неизтичане“.

„8 млрд.- това са 2 магистрали "Хемус" от край до край, на година- затова говоря “, изтъкна Василев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови