Асен Василев: До края на 2022 г. ще намалим държавната администрация с 15%

OFFNews 05 декември 2021 в 18:40 6693 3

До края на 2022 г. държавната администрация ще бъде намалена с 15%, стана ясно от думите на съпредседателя на Продължаваме промяната Асен Василев пред бТВ.

"Става въпрос за около 30 000 души. В момента безработицата в страната е най-ниска в историята и пазарът на труда може да ги поеме. Не сме в политиката, за да се харесваме, а да свършим работа", каза още той. По думите му всеки министър ще трябва да разгледа структурата си и да види къде има неефективност, а до края на годината да предложи как да се случи. 

Освен това дуплиращите се функции от различните министерства ще минат под "една шапка". 

Относно вдигането на тавана на максималния осигурителен праг Василев обясни, че само от Демократична България не са съгласни. Според бившия финансов министър прагът не е променян от три години и е 3000 лева.

"От синдикатите и от БСП предложиха да стане 3600 лева. Ние предложихме да се запази коефициентът от 2,3%, като всички освен ДБ се обединихме около това. Оставаме го на същото ниво и следващите 4 години ще се умножава спрямо средната работна заплата за изминала година", допълни Василев. 

По думите му с повишаване на средната заплата ще се вдигне и таванът, като това няма да увеличи сивия сектор: "Истината е, че тази мярка няма да донесе пари в бюджета от смислена величина - ще са под 100 млн. лева". 

Той заяви още, че към края на ноември сме на плюс с 500 млн. лева от работата на НАП и Агенция "Митници", а ситуацията в страната финансово е изключително добра. "На този фон вдигането на тавана на максималния осигурителен праг е честно спрямо всички други. Ако оставим твърдо фиксиран таван означава несъбиране на данъци, а всички трябва да могат да носят еднаква тежест", категоричен е Асен Василев.  

Съпредседателят на Продължаваме промяната допълни, че няма богата държава с ниски заплати и ако някой инвеститор заради 50 или 100 лева на някой работник на месец би напуснал страната, по-добре да не е в България.

Относно Бюджет 2022 Василев обясни, че той ще трябва да бъде различен от предложения от служебното правителство, тъй като най-вероятно ще имаме различна структура на МС.

Стана ясно и че ще се намалят членовете на бордовете до трима души, там където е възможно. 

Василев коментира и разликата в заплатите в болниците между директорите и медицинския персонал: "Приехме да има коефициент между най-ниската и най-високата заплата в болницата, която да залегне в договорите с НЗОК. Така ако един директор иска да получава 100 000 лева, ще трябва да плаща на санитарите 10 000 лв."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

3

Човека

05.12 2021 в 22:59

Реално може да се намали с една трета за година, но тъй като самата държавна администрация трябва да извърши процеса по собственото си намаляване 15% е по реалистична цел.
Ще има съпротива със "зъби и нокти", безмилостно жестока, епична, брат ще се изправи срещу брата и ще се краде като за последно в пристъп на отчаяние.
Ще настане време разделно за братството на ГЕРБ и ДПС.

1600

1

HolyDiver

05.12 2021 в 19:13

"Той заяви още, че към края на ноември сме с над 500 млн. лева от работата на НАП и Агенция "Митници", а ситуацията в страната финансово е изключително добра. "На този фон вдигането на тавана на максималния осигурителен праг е честно спрямо всички други. Ако оставим твърдо фиксиран таван означава несъбиране на данъци, а всички трябва да могат да носят еднаква тежест", категоричен е Асен Василев."

Чакайте бе това няма никакъв смисъл - хем сме добре, хем трябва да събираме повече данъци, хем тежестта да е еднаква за всички. Как така бе? Как така ще сме еднакви като едни плащаме по 2000 лв данъци всеки месеца а други по 200. Какво получаваме за тези 2000 бе? Да не би като ида в болницата да не ме гледат с презрение, да не би да караме по по хубави пътища или да минаваме с предимство на опашките пред тея дето плащат по 200лв? Като плащаме искаме и да получаваме - стига сте доили тези които всъщност произвеждат нещо в тази държава - това ли вие промяната бе?
 
X

Подкастът на OFFNews