Андрей Чорбанов: Не делете хората на ваксинирани и неваксинирани, това е дискриминация

"Разчитайте на мъдростта и интелекта на хората, а не се опитвайте да ги плашите и принуждавате, пренебрегвайки правото на личен избор"

OFFNews 20 август 2021 в 12:47 16943 1

Настояваме за отмяна на всякакви дискриминационни ограничения, които разделят обществото на ваксинирани и неваксинирани, лишавайки последните от основни техни права, декларира народният представител от "Има такъв народ" проф. Андрей Чорбанов от трибуната на Народното събрание. 

"Разчитайте на мъдростта и интелекта на хората, а не се опитвайте да ги плашите и принуждавате, пренебрегвайки правото на личен избор", категоричен беше той.

Професор Чорбанов заяви, че от ИТН са обезпокоени, че вече година и 8 месеца няма трайно и ефективно решение на кризата с COVID-19.

Той призова да не бъде неглижиран социалният и икономически ефект, който се стоварва с особена тежест върху няколко конкретни сектора: хотелиерство, ресторантьорство, транспорт и редица други, свързани с тях.

По думите му е притеснително това, което наблюдаваме като заявка за политики относно бъдещи действия, които прозират вече видимо от последната заповед на здравния министър.

"Указанията, които се дават по отношение на изисквания за ваксинация или преболедували за работещите в редица обществени сектори, както и достъпът до тези обекти само от ваксинирани и доказано преболедували и с доказан PCR тест, противоречи на основни права на гражданите в т.ч. правото им на труд и до свободен достъп до обществените обекти", заяви Чорбанов. 

Той смята, че като реакция на тази заповед масово работещи ще подадат молби за напускане пред работодателите в знак на несъгласие.

"Това ще доведе до огромни бъдещи проблеми, които ще са вследствие на трайна невъзможност за възстановяване на тези сектори поради липса не просто на подготвен, а въобще на персонал", смята Андрей Чорбанов.

Според него след няколкото последователни локдауна България е на път трайно да загуби голяма част от хората, които въобще имат желание да работят в тези сектори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови