Ако изборите бяха днес: ГЕРБ - 24,3%, БСП-13.2%, ДПС-5.7%

56% не одобряват работата на правителството

OFFNews 04 април 2016 в 11:41 6590 17

Ако изборите за Народно събрание бяха днес първите три партии, които ще спечелят вота на избирателите, са ГЕРБ - 24,3%, БСП-13.2%, ДПС-5.7%. Следват РБ с 5.5%, ПФ, НФСБ и ВМРО с 4.5%, АБВ - 2.6% и "Атака" - 2.5%. 26.9% пък са изразили мнение, че няма да гласуват.

Това показват резултатите от национално представително проучване на „Екзакта Рисърч Груп”.

И през март ГЕРБ запазва електоралната си тежест и остава първа политическа сила, с 24 на сто от гласовете на българските избиратели, коментират социолозите.

Два месеца преди конгреса на БСП, от "Екзакта" регистрират лека мобилизация на електората на партията. Една трета от социалистите са на мнение, че БСП разширява влиянието, а две трети не споделят подобна оценка. В същото време леко се свива подкрепата за лидера на БСП Михаил Миков. През март той е одобряван от 15 на сто от българите, с 2 процента по-малко от февруари.

Анализът показва, че около една трета от избирателите на ДПС се колебаят дали да не подкрепят новата формация на Лютви Местан. Към момента потенциалът на партията на Лютви Местан остава неясен, а нагласите на хората могат да се тълкуват единствено като пожелателни в бъдеще време, уточняват социолозите.

АБВ съхранява шансовете си за участие в нов парламент с резултат от 2, 6 на сто от имащите право на глас. В полза на формацията работят и високите рейтинги на Георги Първанов и на Ивайло Калфин.

През март правителството е одобрявано от 30% от българите, което е с 2% повече от февруари, а министър-председателят Бойко Борисов – от 44%. 73% от привържениците на ГЕРБ одобряват кабинета, а 92% от тях подкрепят премиера. Неодобрението към правителството е 56%, като най-критични към работата на кабинета са симпатизантите на БСП и на Атака.

Сред одобряващите работата на премиера се срещат по-често хора на възраст под 60 години. Одобрението към работата на Борисов е по-висок дял от неодобрението сред избирателите на ПП ГЕРБ и сред тези на РБ. Сред одобряващите работата на Министерския съвет, по-често се срещат хора със стандарт над средния, на възраст до 40 години и жители на столицата. През март българите, които одобряват едновременно правителството и премиера са 28%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!