Акад. Денков взе втория мандат: Задачата е изключително трудна, но не невъзможна (обновена)

Мая Младенова 03 януари 2023 в 11:10 2795 0

Акад. Николай Денков и Румен Радев

Снимка Екранна снимка

Акад. Николай Денков получи от името на "Продължаваме промяната" втория мандат от Румен Радев

Номинираният за премиер от "Продължаваме промяната" акад. Николай Денков получи днес от президента Румен Радев втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.

"Приемам го с ясното съзнание, че задачата е изключително трудна, много хора казват дори, че е невъзможна. Въпреки това сме с ясното съзнание да направим всичко възможно да съставим правителство", заяви акад. Денков.

За тази цел, припомни той, "Продължаваме промяната" е променила подхода при преговорите. ПП предложи декларация с четири национални приоритета и списък от дейности за реализация за 2023 година. Целта, по думите му, е "да върнем вярата на хората, че политиците работят за тях".

Приоритетите са:

1. Развитие на конкурентна иновативна икономика;
2. Гарантиране на национална сигурност и върховенство на правото;
3. Постигане на енергийна независимост и устойчиво развитие;
4. Намаляване на неравенствата и достъп до качествено образование и здравеопазване.

В обсъждането на декларацията се включиха "Демократична България", БСП и "Български възход", каза Денков. Той се надява още политически сили да се присъединят.

Подготвената декларация ще бъде внесена в Народното събрание за гласуване. Ако тя събере парламентарно мнозинство, до седем дни ПП ще върне мандата изпълнен със състав на кабинет. Ако декларацията не събере мнозинство, партията ще върне мандата неизпълнен, заяви кандидат-премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!