58% не одобряват работата на кабинета

OFFNews Последна промяна на 03 юни 2015 в 12:23 3131 9

58% не одобряват работата на кабинета

58 % от българите не одобряват работата на кабинета. Това показват резултатите от проучване на "Екзакта рисърч груп", направено между 20 и 27 май сред 1000 души. Сред неодобряващите правителството преобладават хората на възраст между 30 и 40 години, както и тези над 60 години.

Критични оценки за работата на кабинета дават най-често нискообразованите респонденти, както и българите с нисък жизнен стандарт, отбелязват от "Екзакта". Сред одобряващите работата на Министерски съвет, по-често се срещат хора със стандарт над средния, на възраст между 50 и 60 години, вискообразовани респонденти и жители на градовете-областни центрове. Най-висока подкрепа за работата на правителството социолозите регистрират сред избирателите на ГЕРБ.

Кабинета одобряват едва 31% от респондентите. 

В топ 3 на най-одобряваните български политици са кметът на София Йорданка Фандъкова (66%), която е повишила рейтинга си с два процента само са месец, министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова - 55% и министърът на здравеопазването Петър Москов - 46 %. 

Според проучването едва след това е премиерът Бойко Борисов, който се ползва с одобрението 44% от българите, следван от социалния министър Ивайло Калфин - 43%. 

Следват: Томислав Дончев - 41 на сто, Георги Първанов - 37 процента, Румяна Бъчварова - 33 на сто, Цецка Цачева и Росен Плевнелиев - с по 31 на сто, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов - с по 29 процента.

През последния месец министърът на образованието Тодор Танев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова успяват да станат  малко по-разпознаваеми, но това води до ръст на негативните оценки за тяхната дейност, коментират от "Екзакта".

Валери Симеонов запазва позицията си на най-одобряван лидер на парламентарна група. За последния месец той печели нови 4 на сто подкрепа за работата си. Следват Радан Кънев и Цветан Цветанов, които са одобрявани съответно от 27 процента и 23 на сто. Рейтингът на Кънев се повишава с 6 процента. 

През последния месец рейтингът на одобрение на Волен Сидеров нараства с 2 процента.

Армията и полицията остават най-одобряваните институции у нас. Те получават приблизително равно одобрение - 34 на сто за дейността на армията, а 33 процента - за дейността на полицията.

Съдът и прокуратурата продължават да бъдат институциите с най-ниски нива на одобрение - по 14 на сто.

Парламентът е одобряван от 18 процента от пълнолетните българи. Одобрението към дейността на Народното събрание спада с 4 на сто в сравнение с април и се връща на стойността си от март. Парламентът продължава да бъде най-неодобряваната държавна институция - от 69 на сто от анкетираните.

Президентът Росен Плевнелиев е одобряван от 31 процента от българите, а критични оценки към него имат 57 на сто. 60 процента от привържениците на ГЕРБ одобряват работата на президента. Положителните оценки за работата на президента имат превес над отрицателните сред избирателите на ГЕРБ и на ДПС.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.06 2015 в 14:06


До 3:

Чакай сега,уточнете се-1% ли сте както ти твърдиш,или 31%,както се твърди в статията? Мерси че ми осигуряваш храната,все пак:))

03.06 2015 в 13:54

Кой е поръчал изследването? Как може простите да не харесват Бойко Борисов, нали и той е прост като тях и затова се разбират? Най-смешно от този доклад, особено след направената констатация е "60 процента от привържениците на ГЕРБ одобряват работата на президента. Положителните оценки за работата на президента имат превес над отрицателните сред избирателите на ГЕРБ и на ДПС." Т.е. високообразованите цигани гласуват за ГЕРБ и президента на Бойко.

03.06 2015 в 13:13

"всички идиоти и необразовани хора са недоволни от правителството щото не можете да си направите простички изводи за нещата дето се случват."

Точно обратното е, пич. За идиотите се казва следното:

"Най-висока подкрепа за работата на правителството социолозите регистрират сред избирателите на ГЕРБ."

03.06 2015 в 13:03

Между другото и на г-н Иванов и на г-н- Москов реформите започнаха да придобиват физическа форма и да има какво реално да се обсъжда. Това ми беше основната забележка, но и тя е преодоляна.

03.06 2015 в 12:56

Сотто да всички идиоти и необразовани хора са недоволни от правителството щото не можете да си направите простички изводи за нещата дето се случват.

Аз за сега гихаресва. Имат кусури не един и два, но се върши много работа. Харесва ми, че има коалиция и някаква макар и начална, но все пак съществуваща форма на взаймен контрол.

Да разбирам имбецилите, които трябва да са нещастни по подразбиране. Имбецилите дето ги мързи да учат и да работят. Тъпа история хем се държите като цигани хем няма кой да ви дава пари. Тъжна исотрия 70 хиляди в България храним 6 милиона....1% от населението.

03.06 2015 в 12:52

От одобрението на Фъндкова и Павлова се вижда, колко е прост нашенеца.

Затваряй.

03.06 2015 в 12:45


По-скоро 88 %.