Галъп: Бъчварова качва рейтинг, ГЕРБ изгуби 4% за 3 месеца

Две трети от българите чакат скок на цените

OFFNews 15 април 2015 в 13:19 5884 11

Снимка Галъп/графика

58 на сто от българите не вярват на правителството, всеки трети гласува доверие на кабинета "Борисов II". Това сочат данните от национално проучване на "Галъп интернешънъл", проведено сред 1011 души от 26 март до 2 април. 

Положителните оценки за парламента са 18%, негативните - 71 на сто. 

ГЕРБ води пред БСП при избори сега с 8%. Партията на Бойко Борисов може да разчита на гласовете на 22,6 на сто от избирателите (при 26,4% през февруари), а социалистите на 15%. 

Ако сега имаше избори за парламент, в него биха попаднали ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, а с реалистични изгледи да са в него имат „Атака“ и АБВ. 

В редиците на най-харесваните министри влиза новият шеф на МВР Румяна Бъчварова с 23% рейтинг. 

Идните месеци ще покажат дали има съществена динамика в доверието към президентската институция. В последните месеци традиционно около една трета оценяват президента положително, а около и над една втора - отрицателно. Няма сериозни промени в доверието и към другите публични фигури. 

43% очакват общото икономическо положение в страната да се влоши в идната година, 14% - да се подобри, а една трета смятат, че ще остане същото.

Половината от запитаните пък очакват материалното положение на собственото им домакинство да остане същото, при една четвърт негативни очаквания и една десета позитивни. Близо две трети очакват цените да растат, една пета – да останат същите, а 5 на сто – да падат. 38% очакват безработицата да расте, 33% - да остане същата, а 14% - да намалява. 

С изборите и установяването на новото правителство всички показатели за икономически очаквания показаха лека положителна тенденция – във връзка с настъпилото известно политическо успокоение. Сега тази тенденция изглежда разколебана, а идните месеци ще демонстрират ще има ли нова посока на показателите за икономически очаквания или пък те по-трайно ще се стабилизират. 

Краят на правителството на Орешарски и последвалите месеци бяха свързани с повишена политическа и икономическа тревога, която се разсея със съставянето на ново правителство и станахме свидетели на закономерен лек растеж на доверието в институции и увереността по отношение на икономиката и личните финанси. Този начален кредит на доверие е характерен за първите месеци на всеки мандат. След него логично идва етап на нормализация - проявява се закономерната за напредването на всеки мандат плавна ерозия в обществения комфорт на властта. Нейните първи признаци се забелязаха още в началото на март и се потвърждават и сега.
 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!