25 години от "закуската с Митеран"

OFFNews 19 януари 2014 в 12:51 2421 5

Главният редактор на вестник
Главният редактор на вестник "Култура" Копринка Червенкова и президентите Желев, Плевнелиев и Първанов бяха сред поканените на днешната закуска. Снимка: БНТ

25 години след историческата "закуска с Митеран", български дисиденти и президенти се събраха във френското посолство. Специално за годишнината в София пристигна френският министър по европейските въпроси Тиери Репантен.

Главният редактор на вестник "Култура" Копринка Червенкова, режисьорът Анжел Вагенщайн и президентът Желю Желев от бившите десиденти, както и президентите Росен Плевнелиев и Георги Първанов участваха в днешната закуска, заедно с френския посланик Савие Лапер дьо Кабан, предаде БНР.

На този ден преди 25 години е първото посещение на френски държавен глава. То изграва важна роля по пътя на демокрацията в страната ни, но тогава не е отразено от медиите. Остава в историята като "закуската с Митеран".

"Много неща, които трябваше да станат, не са станали и затуй, ние не сме доволни от нашето положение сега, но е емоции тези неща не се решават. Трябва да се бачка. Трябва вече икономическият преход да го направим както трябва. Той не е направен както трябва и поради това в доста отношения нашата демокрация е формална. Като нямаш хляб, като не ти стигат парите за ток, за това, за онова, от първа необходимост неща, естествено не е пълна демокрацията. Демокрацията има нужда от здрава икономическа основа и от сигурност в тая област", коментира днес д-р Желю Желев.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови