20 млн. за ремонт на НДК заради Председателството ни на ЕС

OFFNews 23 ноември 2016 в 13:25 6131 0

Ударен ремонт стартира в първите дни на новата година в НДК. Това ще е най-мащабното преустройство на Двореца от построяването му преди 35 години. 

В рамките на първите девет месеца на 2017 г. основната сграда на НДК ще бъде модернизирана и адаптирана, така че да отговаря на всички изисквания за провеждане на срещите от българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

На този етап отпуснатите средства от Министерския съвет за цялата дейност в контекста на Председателството са 17 млн. Стойността на ремонта обаче е 20 млн., а закупената конгресно-конферентна дейност е 3, 5 млн., при това след дълги преговори за сваляне на цената.

На въпрос на журналистите дали парите ще стигнат, директорът на НДК Мирослав Боршош отговори, че всякакъв компромис със средствата ще компрометира Председателството и авторитета на държавата.

Той посъветва следващото правителство и президент основният им приоритет да е именно българското председателство на ЕС.

Преустройството на най-големия конгресен център в югоизточна Европа ще бъде извършено от „Галчев инженеринг“ ЕООД, които се пребориха в конкурс за изпълнение с пет конкурентни фирми. Срокът за ремонтните дейности е до края на септември. Ще бъдат извършени ремонтни дейности на зала 3 и всичките й прилежащи пространства, зала 4, зала 6, зала 7, 8 и 9, вход А3 и А6, централното, източното и западното фоайе, фасадата, тераси и покрив. Изцяло се обновява информационната система на НДК, настилките и осветлението. Проектът въвежда нова стратегия за енергийна ефективност, която ще намали драстично консумацията на ток и топлоенергия. Освен това е заложено да се дигитализират системите за управление и комуникация, така че от аналогова до момента сграда, Дворецът се превръща в смарт конгресен и културен център.

„НДК за нас е огромно предизвикателство и чест“, заяви управителят на „Галчев инженеринг“ Любомир Галчев.

„Зала 3 ще е по-голяма, по-удобна и по-функционална от залата на Европейския съвет в Брюксел“, обяви архитектът на проекта Любомир Станиславов. Според него няма друго Председателство, което може да се похвали с такова нещо. Той посочи и основните промени, които ще претърпи Дворецът, а именно – ще стане ефективен, сигурен, „умен“, функционален, което ще развие много повече оттук нататък културната и конферентната му дейност.
„Сериозна работа и подготовка има до момента, но съществуват и много неизвестни“, каза директорът на НДК Мирослав Боршош. Той е категоричен, че никой не знае какво има зад стените и по таваните на НДК, тъй като не са докосвани над три десетилетия.

Ремонтът наистина е огромно предизвикателство, и то не само заради Председателството, което ще доведе у нас над 20 000 висши европейски чиновници, държавни глави и министри. Промяната на НДК ще доведе и до нов бизнес модел, до повече успехи и до увеличаване на приходите му, убедено е ръководството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови