100% авансови плащания и раздаване на проекти и в Министерството на отбраната

"Под булото на секретността не са правени търгове, а са посочвани изпълнители", каза служебният министър Георги Панайотов

OFFNews 27 юни 2021 в 13:07 4801 2

"Извършени са сто процента авансови палащания по договори. Към 80-90 % от договорите са авансово разплатени", заяви пред БНР служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

За изграждането на инфраструктурата на новите самолети F16 на авиобаза "Граф Игнатиево" авансово са изплатени над 184 млн. лв. за периода от декември до май. От всички 50 проекта по изграждане на инфраструктурата се работи само по три, а парите са платени.

"Имам много сериозни основания да се съмнявам, че интересите на Министерството на отбраната са били защитавани, съответно интересите на държавата", заяви Панайотов по повод проверка, която скоро ще бъде приключена. 

Той добави, че под булото на секретността не са правени търгове, а са посочвани изпълнители. "Така се е действало и при останалите проекти - раздавани са, без да се прави конкурс - раздавани са с посочване на фирми", обясни още Панайотов.

Черната кутия

По повод падналия МиГ-29 ресорният министър коментира, че докладът на Военна полиция за инцидента ще бъде в две части - класифицирана и некласифицирана. 

Очаква се той да бъде завършен до две седмици и веднага щом разследването е готово, ще бъде оповестено.

Панайотов призова "да не се дава пространство на спекулации и клюки", както и да никой няма интерес истината да бъде потулена.

Служебният министър на отбраната беше категоричен, че самолетите са технически изправни. Той съобщи още, че предстои сключването на ново споразумение за поддръжката на самолети МиГ-29, както и че той е стартирал процедура по търсене на интегрирана поддръжка на военната техника. Преди това такава процедура не е била стартирана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1200

2

Boris A. Johnson "The Great"

24.12 2021 в 14:51

Модерния пето поколение невидим изтребител Ф-35А, най-разпространената версия на самолета, ще е с цена 82,4 милиона долара през 2020 г., 79,17 милиона долара през 2021 г. и 77,9 милиона долара през 2022 г., обявиха от Пентагона.

Ние купихме 8 от старите Ф16 за $ 1 600 000. Това е по $200 милиона долара единия три пъти по скъп от модерния пето поколение Ф35.

Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon струва от $12м. до $35м. в зависимост от конфигурацията. Ние купихме най-евтината базова конфигурация и платихме 10 пъти повече от пазарната цена.

1806

1

Nick Ivanov

28.06 2021 в 07:03

Договорите са строителството на инфраструктура са били разплатени авансово, защото на чекмеджето са му трябвали едни 5% (от сумата без ДДС). То избори, то спестявания в офшори, то финансиране на структурите...Над 180млн са профукани за безсмислени неща. Максимално бързо да се проверят пътуванията на всички герпаджийски функционери и хората около тях до офшорни зони.