10 години след създаването си ДАНС започва да търси интелигентни агенти

OFFNews 19 октомври 2018 в 09:51 16681 1

10 години след създаването си ДАНС започва да си търси интелигентни агенти

Десет години след създаването ѝ Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) въвежда нови правила при кандидатстване за работа с акцент върху интелигентността на кандидатите.

В наредбата, която определя условията за започване на работа в контраразузнаването, е създаден нов раздел, озаглавен "Изследване на интелектуалните способности". Това на практика означава, че кандидатите за агенти в ДАНС ще преминават тест за интелигентност. Запазва се и досега съществуващият тест за "установяване на базисните познания" на конституцията и законите и правилниците, свързани пряко с работата на ДАНС, но след преминаването на това ниво, кандидатите ще бъдат подложени на сериозен изпит за интелигентност.

"IQ е най-добрият прогностичен фактор за цялостното представяне на работното място, в обучението и в изпълнението на конкретни задачи, посочват в мотивите за промените вносителите им.

От ръководството на агенцията са стигнали до извода, че високото ниво на интелигентност в аналитична структура, каквато е ДАНС, е от решаващо значение, както за професионалните резултати, така и за обучението на служителите. За да не прозвучи така, че от агенцията нямат намерение да назначават неуки хора, мотивите към промените в наредбата са написани на възможно най-висок стил:  

Колкото по-изискваща е осъществяваната дейност в интелектуално отношение, толкова по-важна за успеха е интелигентността. IQ има по-голяма валидност при предсказването на работното представяне, отколкото личностните качества, конкретни способности или професионални интереси. Хората с по-висок IQ придобиват по-ефикасно (по-бързо и повече) професионални познания, което от своя страна е изключително добър маркер за успешно представяне в осъществяваната дейност. С други думи, по-високият IQ индикира по-добра обучаемост.

Все пак в мотивите е отбелязано, че за ДАНС е важно назначаването на хора, "чийто интелектуален потенциал позволява да бъдат адекватно обучени и да изпълняват задълженията си самостоятелно и ефективно, вземайки самостоятелно решения, когато се налага"

С въвеждането на теста за интелигентност ще бъде "елиминирана възможността" кандидатите, "чиито умствени способности не са на нужното ниво, за да изпълняват достатъчно ефективно възложените със закон дейности на ДАНС" да преминават останалите етапи на изпити за влизане в агенцията. 

С други промени в наредбата се акцентира и на психологичното здраве на кандидатите. Текстът, който посочва, че те трябва да бъдат клинично здрави и да не страдат от психични заболявания, е разделен на две части. Така се дава възможност, агенти, които имат някакво заболяване, но са психически здрави, все пак да могат да останат на работа, за да бъде използван опитът им. 

Според сега действащите правила, за служители в ДАНС се приемат кандидати само с българско гражданство, на възраст до 40 години, със завършено средно или висше образование, физически годни, въздържатели и без регистрации в МВР. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

19.10 2018 в 13:21

Да бе. За тестовете за ІQ доказаха, че съсипват колективите, и в големите корпорации ги забраниха.
Те и до сега имаха входни филтри за това. Хем съвсем не детски. Само че при решението за назначаване, водещи бяха не резултатите от тях, а заключенията на психолозите доколко тоя човек е жив и мислещ, и колко е послушен и обикновен. И не пускаха никой, който може да прави нещо сам.
 
X

Да помогнем на украинските деца!