История за откраднатия паспорт и добрия консул

Станислав Бояджиев 06 юни 2013 в 09:00 8056 14

Мадрид
Мадрид

 

Това е една история, която се случва много рядко. Често българи са изпадали в беда в чужбина. Често са търсили безуспешно помощ от дипломатите ни. Но много рядко се е случвало български дипломат в чужбина да помогне, дори когато не е длъжен да го направи.

Днес министърът на външните работи ще получи едно необичайно писмо. В него Станислав Бояджиев, турист тръгнал за Перу през Испания, благодари на служителите в посолството в Мадрид затова, че жертвайки почивния си ден спасяват пътуването му до Америка.

Публикуваме писмото на Станислав Бояджиев едно към едно с надеждата, че такива случаи на съпричастност и човещина ще стават все повече.

Уважаеми г-н министър

С настоящото писмо искам да изкажа дълбоката си признателност към служителите на МВнР в посолството на Р България в Кралство Испания – консул Нели Симеонова, служителката Дарина Дечева, както и търговския представител Татяна Дончева.

На 6 април 2013 г., пътувайки към Перу, имахме 14 часа престой в испанската столица, през което време решихме да разгледаме града. Както в много други случаи, в метрото на Мадрид ми откраднаха паспорта. Случка, която сама по себе си не е изненадваща, нито пък единствена. Големият проблем в случая бе, че групата, с която пътувах още същата вечер имаше полет за Лима и без паспорт нямаше как да продължа. Ситуацията се утежняваше и от факта, че денят бе събота – почивен за консулската ни служба в Мадрид.

В тази така неприятна и екстремна ситуация, дежурният служител в посолството, г-жа Дончева, информира консул Нели Симеонова за крайно неприятния инцидент. Решението бе единствено да ми бъде издаден спешно временен паспорт. Г-жа Симеонова не се поколеба през почивния си ден да се върне обратно на работа и да постъпи като истински Човек. Тук даже не става дума за високия професионализъм, а просто за така дефицитните в нашето съвремие човешки качества.

Като резултат от всичко, което ми се случи, искам да изкажа дълбоката си признателност към служителите в посолството за това, че спасиха едно прекрасно и дълго мечтано пътуване и за това, че ми върнаха вярата в добрината на хората. Българските граждани наистина могат да разчитат на служителите на МВнР в Мадрид – на техния професионализъм и човещина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!