Хипарски времена в Ганчовец

17 септември 2012 в 19:55 9253 6

Снимка: Ники Спиров
Снимка: Ники Спиров

Автор: Ники Спиров

"Ако някой си спомня Ракия-магия, значи не е бил там." Този многозначителен цитат най-добре описва случилото се на 7-9 септември в дряновското село Ганчовец. Не, изобщо не става дума за напиване. Добре де, за напиване също става дума, но не това беше главното в случая. Основно беше магията.

Зад атрактивното име на ежегодния фестивал на домашната ракия в с. Ганчовец, организирано от младия кинорежисьор Кирил Станков заедно с кмета на града и местни ентусиасти, всъщност се крие един донякъде таен, но вече не толкова малък блус-фестивал. Именно за него Васко Кръпката преди време написа хита "Домашна ракия блус", но тогава малцина знаеха за това събитие. След миналогодишния успех, когато салонът на читалището се оказа тесен за феновете от цяла България, тази година събитието нарастна на три дни и две нощи и се премести на открито - в двора на читалището, на построената от доброволци, специално за целта, нова сцена.

Състезателната част изправи тази година 59 домашни ракии пред журито от видни познавачи на традиционната напитка. Задачата им не беше лека, но те се справиха като истински професионалисти – с помощта на мезета и салатки.

Междувременно течеше и музикалната програма. Още на старта на сцената се развилня група “Ша-ша”, състояща се от стария блусар Цвъри – соло китара и Гери – гласище и акустична китара, към които напоследък се присъедини и “италианският Вин Дизел” Доменико – бас. Няма думи, с които да се опише музиката на Ша-ша, просто трябва да бъдат чути. На живо. Имайки предвид тях, построихме сцената доста по-здрава от нормалното.

След тях пое щафетата една от любимите ми блус банди – i-Band. Момчетата не само, че могат да свирят и пеят, но имат и визия, и изобщо правят страхотно рок-шоу. Също трябва да се слушат на живо!

Сценичната програма на първия ден завърши с тотален джем на всички присъстващи музиканти, във всякакви конфигурации. А после извънсценичната програма продължи, както си е обичайно – кой докогато издържи.

Вторият ден започна със “подгрявка” от страна на гипсирания бард Краси Йорданов, известен не само на приятелите си като “Див козел”. Под лъчите на все още залязващото слънце публиката се заливаше от смях и овации за неговите весели текстове и неустоим чар.

Култовата габровска формация “Мискините”, известни на всеки истински пияч с хитове като “Шкембе чорба блус”, беше в класическия си камерен състав – само Добри и Питкин, което в никакъв случай не попречи на доброто настроение.

На екран за прожекции, за пръв път пред публика беше излъчен откъс от новия филм на Кирил Станков "Джулай" - една съвременна хипарска история с Параскева Джукелова и Касиел Ноа Ашер, премиерата на който предстои. Музиката към филма е създадена от Васко Кръпката, който включи няколко от новите песни (("Диви цветя", "Хипарски времена") в своето изпълнение с Подуене блус бенд веднага след това.

Участие на Васко на живо е нещо, което всеки рокаджия у нас вероятно е виждал неведнъж. “Блус-китаристът на републиката” Краси Табаков не можеше да спре виртуозните сола, а барабанистът Емо Тасев (за втори път член на подуенския бенд) ентусиазирано жонглираше с палките. “Основата на къщата”, както го представя Васко – вечно усмихнатият басист Смилен, почти не слезе от сцената тези две вечери, участвайки и в джемовете с останалите музиканти.

Джем-сесиите на втората вечер продължиха в същия дух – музикантите се сменяха и свиреха неуморно, публиката танцуваше буйно, пееше и пиеше, пускаха се летящи фенери, весело пищяха деца, направиха се около 18,000 снимки (всички са качени във Фейсбук).

Освен музикалната програма, за публиката на безплатния фестивал имаше още много награди, игри и забавления, като стрелба с въздушна пушка, търсене на скрита бутилка с ракия, кулинарна надпревара, бързо пиене на бира със сламка и още безброй щуротии и много смях.

Догодина – пак. Някой каза: дайте да е поне два пъти годишно. Друг му отговори: всеки ден ракия, през ден – магия!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!