14 потенциално опасни язовира, източват "Иваняне" и "Суходол"

ОFFNews 19 февруари 2012 в 15:12 2509 0

Михаил Андонов, НЕК  Снимка: БГНЕС
Михаил Андонов, НЕК Снимка: БГНЕС

От проверените до момента 500 язовира 14 са с потенциална опасност. В 6 от тях има минимален обем вода, каза изпълнителният директор на НЕК Михаил Андонов.

Приключила е проверката в 18 от общо 28-те области в страната, уточни Андонов пред БНР. Проверките се правят от "Язовири и каскади".

Най-проблемни са язовир "Гостилица" в област Монтана и язовир "Росина" край Търговище.

"В момента пътуват екипи, които ще направят проверка на място", добави той. Директорът на НЕК каза още, че над 70 души са включени в проверката на язовирите, която по думите му ще завърши в рамките на обявения срок от десет дни. В същото време започва контролирано източване на язовирите на територията на Столична община "Иваняне" и "Суходол" по заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова. В неделя тя направи проверка на състоянието на водоемите в район "Кремиковци".

"Получих информация, че се изпуска язовир „Иваняне”, който е особено критичен за жителите в този район. Той е частна собственост, както и язовир „Бистрица”. Предприели сме мерки за контролирано изпускане и на язовир „Суходол”, който пък е общинска собственост”, каза Фандъкова.

Реките на територията на Столична община се почистват средно между 50 и 60 километра на година от 3-4 години. "Надявам се, че с усилията на кмета, на колегите от „Напоителни системи”, ще се преодолее тази криза", каза Фандъкова и допълни, че след това ще се направи сериозно почистване на река Лесновска. 40 критични точки са били очертани при първия преглед със създаването на Оперативния щаб, 10-ина от тях вече са почистени.

15 000 чувала ще бъдат раздадени за укрепване на дигите на реките на територията на Столичната община, като само за „Кремиковци" ще има нужда от още 12 000. Столична община е изработила проект за ремонт на дигата на р. Лесновска в участъка при с. Долни Богров. Проектът ще бъде представен за финансиране в междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

Най-важното
Всички новини
X

Да помогнем на украинските деца!