Жена откри пале с жълти павета в двора си

OFFNews 16 май 2019 в 08:39 13448 2

Столичанка откри около 6 кв. метра жълти павета в двора на новозакупения си имот в кв. "Гео Милев". Жената се свърза със Столична община и съобщи за находката. Благодарим за отговорността, с която тя се отнесе към ценните керамични блокчета. 

Това съобщи зам.-кметът Дончо Барбалов на страницата си във фейсбук. По нейно желание не съобщаваме името й, уточни той.

Екип на общинското дружество "Софинвест" веднага е посетило дома на жената, за да прибере жълтите павета, които са обявени за културно наследство. 

София вече е проучила технологията за производството на жълтите павета и в момента се опитва да я
използва, уточни Барбалов по БНТ. В момента има запас от 10 920 броя от жълтите павета, който е крайно недостатъчен. Все още обаче у нас не се е намерила фирма, която да произведе керамични блокчета с такава устойчивост и цвят.

Жълтите павета са внесени от Австро-Унгария в първите години на ХХ век. През 1907 г. и 1908 г. с тях са застлани бул. "Цар Освободител" и площада пред Народното събрание. Жълтите павета, които през изминалите над 110 години в някои участъци са заменени с друг вид настилка, се съхраняват от общинското дружество, за да се използват при ремонт в централната част на столицата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11913

2

devdimi

16.05 2019 в 10:44

Не са бетонови.
За толкова години как не се напукаха? Или са от железобетон?!? :)
Пекат се на много висока температура като Клинкер плочки, но точно такава глина е трудно да се намери
Ако можеш да ги направиш - пиши на общината ще ти даде обществена поръчка.

12001

1

Севтопол

16.05 2019 в 09:48

Някой нещо не е наясно. Това са бетонови павета, в добре разбъркания бетон се добавя боя, после се отливат в пластмасови калъпи и след изсъхване се вадят. За културно наследство и дума не може да става, искам да кажа.