Храната на растителна основа е подходяща за разтоварващ пролетен режим и едновременно с това намалява негативния отпечатък върху околната среда.
Телешкият протеин например изисква около 100 пъти повече вода, отколкото растителния протеин. Един акър обработваема земя е достатъчен за производството на 9 кг. протеин от телешко месо и на 161 кг. протеин от соя. Освен това соята съдържа и всички необходими за човешкия организъм аминокиселини.
Все повече хора се интересуват не само от темата екология, но и полагат усилия да водят здравословен начин на живот. 42% от българските потребители го свързват със здравословното хранене, а 40% с физическата активност. Това показват данните от онлайн потребителско проучване по поръчка на Нестле България, проведено в периода 15-29 декември 2021 г, включващо 802 респонденти, във възрастова група 18-50 г., градско население.
53% споделят, че консумират минимум 1-2 пъти седмично ястия на растителна основа, а само 2% са тези, които посочват, че изцяло отхвърлят подобен тип меню. Същевременно близо една трета от потребителите възнамеряват в бъдеще да увеличат консумацията на храна на растителна основа, показва още проучването.
Методът на Veggie Plate/Зелено плато е точно такава концепция, която е подходяща и за месоядци, и за всеядни, и за предпочитащи растителна храна. Временното ограничаване на консумацията на месо се отразява положително на организма. Препоръчително е да се следва правилото 3 от 7 дни да се консумират растителни храни, но спазвайки баланса – 50% зеленчуци, 25% растителни протеини и 25% въглехидрати.
А за тези, които не могат да се лишат от вкуса на месото, но желаят да ограничат приема му за известен период, са кулинарните изкушения на Garden Gourmet - бургер, хапки и кюфтенца, създадени изцяло на базата на соев протеин. Той е доказан като един от най-пълноценните продукти, който доставя на организма деветте основни аминокиселини. Неговият въглероден отпечатък от 8 до 80 пъти по-нисък от протеините с животински произход, което е причина за използването му в „зелената“ серия. Освен това продуктите от линията се предлагат в опаковки, произведени за рециклиране.
Да не забравяме и, че „Диета, богата на растителни храни – сезонни зеленчуци и плодове, сурови ядки, бобови и пълнозърнести храни - се счита за една от най-здравословните и се характеризира с понижаване риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет и наднормено тегло.“, напомня експертът по здравословно хранене Весела Ламбер.
А в допълнение, освен с грижа за планетата, тези продукти се характеризират с плътен вкус и отнемат изключително малко време за приготвяне.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
Танас
Русия за първи път изстреля междуконтинентална балистична ракета по Украйна (снимки, обновява се)
Деспин Митрев
Бивш депутат на ИТН внезапно оглави партията на Божков
Деспин Митрев
Румъния влиза в Шенген на 1 януари, увери премиерът Чолаку
Johnny B Goode
Русия за първи път изстреля междуконтинентална балистична ракета по Украйна (снимки, обновява се)