'Зелените' протеини се грижат и за планетата

OFFNews 28 март 2022 в 11:51 6387 0

Храната на растителна основа е подходяща за разтоварващ пролетен режим и едновременно с това намалява негативния отпечатък върху околната среда.

Телешкият протеин например изисква около 100 пъти повече вода, отколкото растителния протеин. Един акър обработваема земя е достатъчен за производството на 9 кг. протеин от телешко месо и на 161 кг. протеин от соя. Освен това соята съдържа и всички необходими за човешкия организъм аминокиселини.

Все повече хора се интересуват не само от темата екология, но и полагат усилия да водят здравословен начин на живот. 42% от българските потребители го свързват със здравословното хранене, а 40% с физическата активност. Това показват данните от онлайн потребителско проучване по поръчка на Нестле България, проведено в периода 15-29 декември 2021 г, включващо 802 респонденти, във възрастова група 18-50 г., градско население.

53% споделят, че консумират минимум 1-2 пъти седмично ястия на растителна основа, а само 2% са тези, които посочват, че изцяло отхвърлят подобен тип меню. Същевременно близо една трета от потребителите възнамеряват в бъдеще да увеличат консумацията на храна на растителна основа, показва още проучването.

Методът на Veggie Plate/Зелено плато е точно такава концепция, която е подходяща и за месоядци, и за всеядни, и за предпочитащи растителна храна. Временното ограничаване на консумацията на месо се отразява положително на организма. Препоръчително е да се следва правилото 3 от 7 дни да се консумират растителни храни, но спазвайки баланса – 50% зеленчуци, 25% растителни протеини и 25% въглехидрати.

А за тези, които не могат да се лишат от вкуса на месото, но желаят да ограничат приема му за известен период, са кулинарните изкушения на Garden Gourmet - бургер, хапки и кюфтенца, създадени изцяло на базата на соев протеин. Той е доказан като един от най-пълноценните продукти, който доставя на организма деветте основни аминокиселини. Неговият въглероден отпечатък от 8 до 80 пъти по-нисък от протеините с животински произход, което е причина за използването му в „зелената“ серия. Освен това продуктите от линията се предлагат в опаковки, произведени за рециклиране.

Да не забравяме и, че „Диета, богата на растителни храни – сезонни зеленчуци и плодове, сурови ядки, бобови и пълнозърнести храни - се счита за една от най-здравословните и се характеризира с понижаване риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет и наднормено тегло.“, напомня експертът по здравословно хранене Весела Ламбер.

А в допълнение, освен с грижа за планетата, тези продукти се характеризират с плътен вкус и отнемат изключително малко време за приготвяне.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови